Gołąbki z kapusty włoskiej z kaszą
gryczaną niepalona, pieczarkami i warzywami.
- Szklanka kaszy gryczanej niepalonej ugotowana al dente
- 300 gram pieczarek
- 1 cebula
- warzywa z rosołu( marchew, seler, pietruszka)
- 1,5 litr wywaru ( rosołu)warzywnego
- mały koncentrat pomidorowy
- sól, pieprz, majeranek, lubczyk
- olej do smażenia
- 1 główka kapusty włoskiej
Kapustę włoską zaparzyć w gorącej
wodzie i pooddzielać liście. Nie gotować zbyt długo żeby liście
się nie rozpadły.
Cebulę i pieczarki podsmażyć na
oleju, dodać ugotowana kaszę i zmielone lub zmiksowane warzywa z
rosołu, doprawić solą i pieprzem. Porcje farszu zawijać w liście
kapusty jak w tradycyjnych gołąbkach. Opiec na gorącym oleju przez
2-3 minuty z obu stron i ułożyć ściśle w rondlu. Zalać gorącym
wywarem warzywnym i dusić pod przykryciem aż kapusta zmięknie.
Wyjąć gołąbki z wywaru. Do sosu dodać koncentrat pomidorowy,
majeranek, lubczyk i doprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować.
Fasolowa z ziemniakami i suszonymi
pomidorami.
- 500 gram fasoli jaś (namoczyć na noc)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 5-6 suszonych pomidorów
- olej 2-3 łyżki
- mały koncentrat pomidorowy
- 3 łyżki suszonej włoszczyzny
- 3liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego, łyżka kminku, łyżeczka kolendry w ziarnach, 1/2 łyżeczki kulek pieprzu
- sól, majeranek, lubczyk, tymianek do smaku.
Fasole namoczyć na noc w ciepłej
wodzie. Odlać wodę, fasole umieścić w szybkowarze( może być
zwykły garnek)zalać świeżą woda, dodać przyprawy( liść,
ziele, kminek, pieprz w ziarnach, kolendrę), włoszczyznę i gotować
do miękkości( u mnie od 1-1,5 godziny). Na patelni rozgrzać olej,
zeszklić cebulę, dodać posiekany czosnek, suszone pomidory i
wędzoną paprykę, razem chwilę smażyć. Zdjąć pokrywę z
szybkowaru , dodać do fasoli pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować
aż zmiękną. Dodać warzywa z patelni, koncentrat pomidorowy,
doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami.
Sałatka na zielono:
- 1 cukinia starta na grubych oczkach
- 10 cm białej części pora drobno pokrojonego
- 4 ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę
- 3-4 liście kapusty pekińskiej drobno pokrojone
- sos : sól, pieprz, 3 łyżki oleju lnianego, 3 łyżki soku z kiszonej kapusty, 1/2 łyżeczki ksylitolu, lubczyk, majeranek, kminek mielony.
Burgery z brukwi:
- 1/4 startej drobno brukwi
- kawałek posiekanego pora lub 1 mała cebula drobno pokrojona
- filiżanka płatków owsianych górskich
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- sól, pieprz, papryka wędzona
- 1 łyżka glonów wakame namoczonych i rozdrobnionych razem z woda w której się moczyły
- płatki jaglane do obtoczenia
- olej do smażenia.
Wszystkie składniki umieścić w
misce. Glony namoczyć w niewielkiej ilości ( kilka łyżek) gorącej
wody. Gdy napęcznieją zmiksować na papkę i dodać do pozostałych
składników. Wyrobić masę jak na mielone. Odstawić na 30 minut by
płatki namiękły. Jeśli masa będzie zbyt rzadka można dodać
więcej płatków. Formować kotlety, obtańczyć w płatkach
jaglanych. Przed włożeniem na patelnie spłaszczyć. Smażyć na
oleju z obu stron.
Ruskie pierogi:
Farsz:
- kostka tofu naturalnego lub ( u mnie okara sojowa po przygotowaniu mleka)
- 250-300 gram ugotowanych ziemniaków
- 1 cebula pokrojona drobno i podsmażona na oleju
- sól i pieprz do smaku
- sok z cytryny ( u mnie 1/2 łyżeczki wit C w proszku)
Ciasto na pierogi przygotować w/g własnego przepisu lub tego:
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki maki ziemniaczanej
- 1,5 szklanki maki ryżowej
- 200-300 ml wody o temp. 65-70 stopni