Strony

czwartek, 10 września 2020

Sałatka z brokuła z jajkiem i majonezem


Ta wersja sałatki jest owowegetariańska ale bardzo łatwo zrobić ją w wegańskiej wersji, o czym napiszę. Sałatka bardzo szybka w przygotowaniu. Nadaje się świetnie do zabrania ze sobą np. do pracy, na wycieczkę itp. Może być samodzielnym daniem lub dodatkiem. 





Do przygotowania potrzebujemy : 

  • 1 brokuł najlepiej jak jest młody i jędrny. 
  • 1 cebulkę szalotkę 
  • 2 jajka ugotowane na twardo lub w wersji wegańskiej puszkę białej fasolki.
  • 1/2 pęczka koperku
  • 3 łyżki majonezu domowego lub np. Kielecki dla wegan
  • sól i pieprz do smaku.
 Z brokuła odkrawamy różyczki ( łodygę można użyć do zupy) które zalewamy wrzątkiem na ok 5 minut, nie gotujemy. Następnie przelewamy zimną wodą i kroimy na plastry ok 0,5 cm. Cebulę kroimy w kostkę, koperek siekamy. Jajko kroimy w kostkę, jeśli używamy fasolki to należy odcedzić zalewę, ja jeszcze fasolkę przepłukuje niewielka ilością wody. Wszystkie składniki umieszczamy w misce dodajemy majonez, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. 

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu