Placki z kiszonej kapusty i gotowanych
warzyw( marchewki, pietruszki, selera)
Jest to przepis na recykling w kuchni.
Do przygotowania tych placków można wykorzystać gotowane warzywa z
bulionu oraz pozostałą surówkę z kiszonej kapusty. Albo od
podstaw. Potrzebujemy:
- szklanka pokrojonych gotowanych
warzyw
- 1 i 1/2 szklanki odciśniętej
kiszonej kapusty
- kawałek świeżego imbiru
- mała czerwona cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- łyżka suszonego lubczyku
- łyżka maki ziemniaczanej
- łyżka mąki z ciecierzycy( z
kopką)
- łyżka mielonego siemienia
lnianego
- łyżeczka mielonego kminku
- pieprz do smaku
Warzywa, kapustę, imbir, czosnek i
cebulę mielimy lub rozdrabniamy w malakserze. Do masy dodajemy
pozostałe składniki dokładnie mieszając. Smażymy na niewielkiej
ilości tłuszczu placuszki nakładając po łyżce ciasta lekko
spłaszczając. Wykładamy na papierowy ręcznik aby usunąć nadmiar
tłuszczu.