Wegańska pasta do chlebka a'la szprot w
sosie pomidorowym.
Ta pasta do chlebka na bazie tofu i
suszonych pomidorów zaskoczyła smakiem nawet mnie. Do złudzenia
przypomina smakiem pastę ze szprotów w sosie pomidorowym. Jeśli
ktoś tęskni za rybką to polecam.
Składniki:
-
1 kostka tofu naturalnego
- 10-12 połówek suszonych
pomidorów w oleju
- 2 łyżki suszonych glonów wakame
- 4 łyżki keczupu
- 2 łyżki oleju spod pomidorów
- 2-3 łyżki gorącej wody
- do smaku: sól, pieprz, pieprz
cayenne, zioła prowansalskie
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
Glony wakame zalać gorąca wodą i
pozostawić do napęcznienia. Tofu rozkruszyć, dodać do glonów
razem z pomidorami i pozostałymi składnikami. Wszystko razem
zmiksować na gładką pastę używając blendera lub rozdrabniacza.
Jeśli będzie zbyt gęsta to można dodać więcej wody lub oleju.