Strony

wtorek, 6 sierpnia 2019

Twarożek ze słonecznika z rzodkiewką i szczypiorkiem.

Przepis na smaczny i prosty w wykonaniu twarożek słonecznikowy.
Składniki:

  • filiżanka ziaren słonecznika
  • sok z 1/2 cytryny lub limonki
  • 1/2 pęczka rzodkiewki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku
Ziarna słonecznika namoczyć na kilka godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie. Odsączyć i zmiksować na gładką masę dodając sok z cytryny, sól i pieprz. Jeśli będzie zbyt gęste można dodać odrobinę wody w trakcie miksowania. Do gotowej masy dodać posiekane drobno lub utarte rzodkiewki oraz posiekany szczypiorek i wymieszać łyżką. Doprawić do smaku. Pasta jest najsmaczniejsza na drugi dzień jak smaki się "przegryzą".

Wegańska pasta do chlebka a'la szprot w sosie pomidorowym.


Wegańska pasta do chlebka a'la szprot w sosie pomidorowym.

Ta pasta do chlebka na bazie tofu i suszonych pomidorów zaskoczyła smakiem nawet mnie. Do złudzenia przypomina smakiem pastę ze szprotów w sosie pomidorowym. Jeśli ktoś tęskni za rybką to polecam.
Składniki:
  • 1 kostka tofu naturalnego
  • 10-12 połówek suszonych pomidorów w oleju
  • 2 łyżki suszonych glonów wakame
  • 4 łyżki keczupu
  • 2 łyżki oleju spod pomidorów
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  • do smaku: sól, pieprz, pieprz cayenne, zioła prowansalskie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
Glony wakame zalać gorąca wodą i pozostawić do napęcznienia. Tofu rozkruszyć, dodać do glonów razem z pomidorami i pozostałymi składnikami. Wszystko razem zmiksować na gładką pastę używając blendera lub rozdrabniacza. Jeśli będzie zbyt gęsta to można dodać więcej wody lub oleju.


Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu