Strony

wtorek, 5 lutego 2019

Bezglutenowy chleb bez mąki, bez pieczenia...



Chleb bez maki, bez pieczenia, bez glutenu czy to możliwe. Tak możliwe. Udało mi się stworzyć coś takiego i na dodatek bardzo smaczny, praktyczny. Można zrobić kanapkę, potraktować jak przekąska lub proteinowy batonik. Przepis też jest prosty. Jedynym utrudnieniem może być brak suszarki do owoców i grzybów. Jeśli nie mamy to można posłużyć się piekarnikiem z termoobiegiem.

Składniki to po 100 ml ok 4 kopiaste łyżki zmielonych
  • migdałów
  • pestek słonecznika
  • pestek dyni
  • ziaren sezamu
  • siemienia lnianego
  • suszonej włoszczyzny
  • otręby gryczane lub owsiane
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150-200 ml wody
Wszystkie składniki umieszczamy w misie robota i mieszamy dolewając wody tak by uzyskać ciasto o konsystencji podobnej jak na pierogi. Pozostawiamy na 10-15 minut. Papierem do pieczenia wykładamy tacki suszarki do owoców. Z ciasta formujemy cienkie placki i układamy na papierze. Można posypać po górze przyprawami lub ziołami. Suszymy ok 12 godzin. W połowie czasu suszenia zdjąć papier bo jak za bardzo przyschnie to będzie się źle odklejać. Susząc w piekarniku ustawić temperaturę na ok 50 stopni i włączyć termoobieg. Suszyć przy uchylonych drzwiczkach. Czas suszenia może być inny.
Podobny przepis w wersji pieczonego chleba w piekarniku znajdziecie TUTAJ 

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu