Kotleciki z marchewki z mieszanką kasz
i soczewicą.
- 2 szklanki ugotowanej tartej marchewki
- 1 woreczek mieszanki Trendy Lunch ( soczewica, pęczak, kasza bulgar)
- 3 łyżki soczewicy żółtej
- 2 łyżki komosy ryżowej
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 4 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego ( lub 1 jajko)
- sól, pieprz, łyżeczka pieprzu ziołowego,
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 cebula
- suszone zioła u mnie czosnek niedźwiedzi
- olej do smażenia
- panierka sypka do obtoczenia( bułka tarta lub inna)
Mieszankę Trendy Lunch gotujemy w
osolonej wodzie z dodatkiem komosy ryżowej i soczewicy. Ja wysypuje
z woreczka nie lubię tych plastikowych wynalazków. Ostudzoną
mieszankę, marchewkę, posiekaną cebulę, płatki owsiane, mąkę
kukurydzianą, przyprawy, siemię lniane lub jajko mieszamy w misce
na jednolitą masę. Pozostawiamy na 15 minut by płatki wchłonęły
wilgoć. Formujemy kotlety, obtaczamy w panierce. Smażymy na gorącym
oleju z obu stron. Osaczamy na ręczniku papierowym. Można podawać z
surówką lub sosem.