Strony

wtorek, 23 października 2018

Ananas-Banan-Awokado czyli chłodnik na śniadanie.


Zaczynamy sezon na owoce egzotyczne. W okresie jesienno-zimowym są najbardziej dostępne i tańsze niż latem. A że nasze sezonowe już się kończą i moim zdaniem nie warto teraz kupować truskawek czy malin bo brak im smaku i naturalnego słońca. Za to na półkuli południowej zaczyna się wiosna i nadchodzi lato dlatego tam owoce mają raj. 
Do przygotowania chłodnika wykorzystałam :
  • 250 ml soku z ananasa
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 1 banan
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 orzech brazylijski
  • 2 łyżki otrąb ( dowolne)
  • opcjonalnie cynamon do posypania
Sok z ananasa zrobiłam sama. Kupiłam dużego ananasa, którego umyłam dokładnie w ciepłej wodzie. Odkroiłam wierzchnią warstwę skóry i liście ( to wyrzucamy). Następnie jeszcze raz umyłam i tym razem skroiłam cienką warstwę miąższu razem z tymi zdrewniałymi oczkami. Wycięłam środkowy rdzeń. Czyste kawałki ananasa można użyć do deserów, dań na ciepło, zrobić sok lub dodać do koktajlu itp. Ananas bardzo dobrze się mrozi. A z tych wierzchnich kawałków i rdzenia wycisnęłam sok przez wyciskarkę wolnoobrotową, bo przecież nic się nie może zmarnować. Do soku dodałam banana, awokado, sok z cytryny. Zmiksowałam na gładki mus. Przelałam do miseczki, posypałam otrębami, cynamonem i potartym orzechem brazylijskim. Pyszna zupka na śniadanie. Można oczywiście wypić jako koktajl. Dodać np. nasiona chia i zrobić pudding. 

niedziela, 21 października 2018

Kremowa zupa brokułowa bez gotowania.


Nie trzeba nikomu udowadniać, że warzywa i owoce jedzone na surowo mają najwięcej wartości odżywczych. Mamy oczywiście wyjątki które na surowo są albo szkodliwe jak np. ziemniaki czy bakłażan, lub po obróbce termicznej zyskują jak np. pomidor i jego prozdrowotny likopen. Brokuł na surowo jednak wygrywa. Najlepiej jeszcze jak jest pokrojony, i pozostawiony na jakiś czas, a potem dopiero zjadany. Dlaczego tak. Bo powstają związki które działają antynowotworowa zwane sulforafan. Związek ten powstaje dzięki enzymowi mirozynaza, który niestety ginie w wysokiej temperaturze, uaktywnia się zaś podczas rozdrabniania, gryzienia i żucia. Krótka obróbka termiczna , szybkie gotowanie na parze lub jedzenie na surowo to przepis na wydobycie z warzyw tego co najlepsze.
Do przygotowania pysznej zupy brokułowej potrzebujemy:
  • 1/3 brokuła (150-200 gram)
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 300 ml wody o temp. maksymalnej 75 ' C
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • sól, pieprz do smaku
  • rodzynki, orzechy brazylijskie, płatki migdałowe ( opcjonalnie na posypkę )
Warzywa obieramy i dokładnie myjemy. Usuwamy wszelkie zwłókniałe lub zdrewniałe części. Wstępnie kroimy na mniejsze kawałki. W kielichu blendera umieszczamy pokrojona marchew, pietruszkę, zalewamy wodą i miksujemy . Dodajemy pokrojony brokuł, seler, czosnek, sok z cytryny, płatki drożdżowe, syrop klonowy i oliwę. Nadal miksujemy kilka minut, aż zupka będzie gładka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z dodatkiem np. rodzynek, płatków migdałowych lub potartego orzecha brazylijskiego. Zupę można jeść na zimno lub lekko podgrzaną do temperatury 42 stopnie jak zaleca surowa dieta. Pamiętajmy by najpierw w ciepłej wodzie zmiksować warzywa korzeniowe. Przejmą część temperatury, nieco zmiękną.

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu