Strony

wtorek, 23 października 2018

Ananas-Banan-Awokado czyli chłodnik na śniadanie.


Zaczynamy sezon na owoce egzotyczne. W okresie jesienno-zimowym są najbardziej dostępne i tańsze niż latem. A że nasze sezonowe już się kończą i moim zdaniem nie warto teraz kupować truskawek czy malin bo brak im smaku i naturalnego słońca. Za to na półkuli południowej zaczyna się wiosna i nadchodzi lato dlatego tam owoce mają raj. 
Do przygotowania chłodnika wykorzystałam :
  • 250 ml soku z ananasa
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 1 banan
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 orzech brazylijski
  • 2 łyżki otrąb ( dowolne)
  • opcjonalnie cynamon do posypania
Sok z ananasa zrobiłam sama. Kupiłam dużego ananasa, którego umyłam dokładnie w ciepłej wodzie. Odkroiłam wierzchnią warstwę skóry i liście ( to wyrzucamy). Następnie jeszcze raz umyłam i tym razem skroiłam cienką warstwę miąższu razem z tymi zdrewniałymi oczkami. Wycięłam środkowy rdzeń. Czyste kawałki ananasa można użyć do deserów, dań na ciepło, zrobić sok lub dodać do koktajlu itp. Ananas bardzo dobrze się mrozi. A z tych wierzchnich kawałków i rdzenia wycisnęłam sok przez wyciskarkę wolnoobrotową, bo przecież nic się nie może zmarnować. Do soku dodałam banana, awokado, sok z cytryny. Zmiksowałam na gładki mus. Przelałam do miseczki, posypałam otrębami, cynamonem i potartym orzechem brazylijskim. Pyszna zupka na śniadanie. Można oczywiście wypić jako koktajl. Dodać np. nasiona chia i zrobić pudding. 

1 komentarz:

  1. Renia niezły pomysł, kiedy ja w końcu zastosuje te Twoje przepisy....��

    OdpowiedzUsuń

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu