Kiedy za oknem świeci słońce szkoda
mi dnia na stanie przy garach. Podobnie jest gdy jestem na działce
lub w górach i potrzebuje coś szybko przygotować. Od dawna już
można kupić wszelkie kasze i ryż w woreczkach, ale od jakiegoś
czasu pojawiły się ciekawe mieszanki różnych ziaren i kasz nawet
z dodatkiem suszonych warzyw i grzybów. Powiem szczerze, że nie
przepadam za gotowcami ale te akurat mi pasuję ze względu na
łatwość i szybkość przygotowania nawet w trudnych warunkach jak
biwak, altana czy kwatera w górach. Wypróbowałam to na 2 dniowym
wyjeździe. Ugotowany woreczek z serii Trendy Lunch, do togo trochę
oliwy, przypraw i warzyw na parze np. mieszanka brokułowa lub
fasolowa , jakieś zioła. Zapakowane do pojemnika sprawdziły się
nawet na zimno, zjedzone ze smakiem na szczycie. Dziś podaje pomysł
na woreczek z Multigrano miks ziaren firmy Risana. Był w promocji w
Kauflandzie to czemu nie spróbować.
- Woreczek Multigrano miks ziaren
(Mieszanka kaszy jęczmiennej pęczak, kaszy owsianej prażonej,
ryżu czerwonego i siemienia lnianego.) lub inny
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- kolorowa papryka
- sól, pieprz, ulubione zioła (np.
lubczyk, pietruszka, koperek), pieprz cayenne
Kaszę ugotować wg przepisu na
opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić pokrojona w piórka
cebulę, dodać posiekany czosnek, przyprawy i chwilę smażyć.
Papryki oczyścić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski.
Dodać do patelni paprykę i osaczoną ciecierzycę ( można dodać
kilka łyżek wody z cieciorki) całość dusić pod przykryciem co
jakiś czas mieszając. Papryka ma pozostać al dente. Na koniec
dodajemy ugotowane ziarna, całość mieszamy. Można zajadać na
ciepło lub na zimno z dodatkiem świeżych ziół. Do przygotowania
możemy użyć innych warzyw np. brokuła, fasolki szparagowej,
pieczarek, puszki groszku, fasoli lub kukurydzy. Wszystko zależy od
wyobraźni. Liczy się pomysł i szybkość przygotowania. Z jednego
woreczka można wyczarować kolorowe smaczne różności.