Strony

piątek, 13 kwietnia 2018

Komosotto ze szpinakiem.

Przepis na to danie powstał zupełnie przypadkiem i jest całkowitą improwizacją. Ponieważ efekt smakowy nawet mnie zaskoczył to podzielę się swoim pomysłem. Sprawdził się i na ciepło i na zimno. Zabrałam ze sobą porcję w Tatry i zjadłam ze smakiem.








Potrzebujemy:

  • Filiżankę komosy ryżowej białej
  • kilka kulek mrożonego szpinaku( brykiet) 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 małej cebuli
  • łyżka maki z ciecierzycy
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz, zioła suszone lub świeże ( lubczyk, pietruszka, czosnek niedźwiedzi)
  • 0,5 l bulionu warzywnego lub wody
  • 1 orzech brazylijski lub migdały  
Komosę opłukać w wodzie. Zalać bulionem lub  woda w stosunki 1:2 i gotować ok 10 minut. Dodać szpinak i nadal gotować mieszając tak by było półpłynne. Jeśli jest zbyt gęste można dolać wody lub bulionu warzywnego. Cebule i czosnek pokroić w drobna kostkę, zeszklić na oliwie, dodać make z ciecierzycy przez chwilę prażyć a następnie przełożyć do komosy ze szpinakiem i energicznie wymieszać. Dodać przyprawy, zioła , pogotować chwile i gotowe. Przed podaniem można posypać po górze startym orzechem lub migdałami.
 

wtorek, 10 kwietnia 2018

Kolorowo, szybko , zdrowo czyli pomysł na lancz z woreczka :)



Kiedy za oknem świeci słońce szkoda mi dnia na stanie przy garach. Podobnie jest gdy jestem na działce lub w górach i potrzebuje coś szybko przygotować. Od dawna już można kupić wszelkie kasze i ryż w woreczkach, ale od jakiegoś czasu pojawiły się ciekawe mieszanki różnych ziaren i kasz nawet z dodatkiem suszonych warzyw i grzybów. Powiem szczerze, że nie przepadam za gotowcami ale te akurat mi pasuję ze względu na łatwość i szybkość przygotowania nawet w trudnych warunkach jak biwak, altana czy kwatera w górach. Wypróbowałam to na 2 dniowym wyjeździe. Ugotowany woreczek z serii Trendy Lunch, do togo trochę oliwy, przypraw i warzyw na parze np. mieszanka brokułowa lub fasolowa , jakieś zioła. Zapakowane do pojemnika sprawdziły się nawet na zimno, zjedzone ze smakiem na szczycie. Dziś podaje pomysł na woreczek z Multigrano miks ziaren firmy Risana. Był w promocji w Kauflandzie to czemu nie spróbować.


  • Woreczek Multigrano miks ziaren (Mieszanka kaszy jęczmiennej pęczak, kaszy owsianej prażonej, ryżu czerwonego i siemienia lnianego.) lub inny
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • kolorowa papryka
  • sól, pieprz, ulubione zioła (np. lubczyk, pietruszka, koperek), pieprz cayenne
Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić pokrojona w piórka cebulę, dodać posiekany czosnek, przyprawy i chwilę smażyć. Papryki oczyścić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Dodać do patelni paprykę i osaczoną ciecierzycę ( można dodać kilka łyżek wody z cieciorki) całość dusić pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Papryka ma pozostać al dente. Na koniec dodajemy ugotowane ziarna, całość mieszamy. Można zajadać na ciepło lub na zimno z dodatkiem świeżych ziół. Do przygotowania możemy użyć innych warzyw np. brokuła, fasolki szparagowej, pieczarek, puszki groszku, fasoli lub kukurydzy. Wszystko zależy od wyobraźni. Liczy się pomysł i szybkość przygotowania. Z jednego woreczka można wyczarować kolorowe smaczne różności.

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu