Pasztety i pasty to w kuchni wegańskiej
wdzięczny temat. Można je komponować w przeróżny sposób z
produktów takich jak warzywa, strączki, grzyby, pestki i orzechy.
Skład i smak zależy od naszych upodobań i fantazji. Ja dziś
proponuje szybki pasztet z soczewicy z dodatkiem pieczarek i kaszy
jaglanej.
Potrzebujemy:
- 2 puszki soczewicy zielonej
- 1 woreczek kaszy jaglanej
- ok 1/2 kg pieczarek
- 2 duże cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, słodka papryka, kminek, majeranek, lubczyk suszony, tymianek, gałka muszkatołowa, pieprz cayenne
- 5 łyżek oleju kokosowego
- 4 łyżki mąki sojowej lub z ciecierzycy
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka łuski babki płasznika
- Pokroić cebule w drobna kostkę, pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, czosnek posiekać. Przesmażyć na patelni na oleju kokosowym z dodatkiem przypraw. Kaszę opłukać i ugotować na bardzo miękko w osolonej wodzie. Soczewice osączyć z wody, zmielić lub zmiksować na gładka masę. Kaszę, pieczarki i soczewicę oraz pozostałe składniki wymieszać bardzo dokładnie przy użyciu robota lub wyrobić ręcznie. Przełożyć do foremek po wierzchu można posypać sezamem lub czarnuszką. Piec w piekarniku w temp 180' około godzinę aż powstanie chrupiąca skórka .