Strony

środa, 12 lutego 2020

Zupa ogórkowa ekspresowa bez gotowania.

Od jakiegoś czasu szukam idealnego smaku na szybka zupę bez gotowania i chyba dziś znalazłam. Zupka nie dość, że jest pyszna, jest szybka w przygotowaniu, to jeszcze ma trzy zalety jest wegańska jest na surowo i jest keto no prawie.








Składniki na dwie porcje :

  • 1 awokado
  • 2 łodygi selera naciowego
  • garść jarmużu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 gałązki koperku
  • 2 gałązki pietruszki
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 ogórek gruntowy
  • 100 ml wody z ogórków
  • pieprz, oregano, lubczyk suszony
  • 1 łyżka oleju lnianego 
  • 250 ml wody
  1. Warzywa umyć, obrać ze skórki, wstępnie pokroić. 
  2. Do blendera kielichowego wkładamy warzywa, dodajemy przyprawy, wodę ,wodę z ogórków oraz olej. Ja zostawiłam połowę awokado żeby ozdobić talerz i by było co pogryźć, ale można zmiksować wszystko. 
  3.  Miksujemy zupkę na gładko, czas i konsystencja zależą od rodzaju miksera. Ja mam taki próżniowy, tak że moja zupka jest aksamitnie gładka i lekko ciepła. Myślę jednak, że zwykły mikser kielichowy też sobie poradzi z tymi składnikami. 
  4. Przelewamy na talerz , na wierzch układamy pokrojone w paski awokado, posypać można pieprzem lub np. płatkami migdałowymi lub posiekanymi ziołami. 
Jedna porcja to ok : 240 kcal T 21 g B 3 g W 10 g ale tylko 1,3 Cukrów i TN 2 g
Można podnieść wartość białka dodając np. białko sojowe w proszku lub jajko a tłuszczu przez dodanie więcej oleju gdy chcemy bardziej keto porcję.

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu