Bywają w życiu takie okresy, że nie
ma czasu na jakieś wytworne gotowanie, a nie chcę korzystać z dań gotowych czy fast foodów. Fajnym i szybkim rozwiązaniem są gotowe
mieszanki w woreczkach typu "Trendy Lunch". Do tego szybka
surówka lub jakiś sos i obiad gotowy. Pokusiłam się na zrobienie
czegoś na smak gołąbków. Wyszło naprawdę dobre a przygotowanie
zajęło mi około 30 minut.
Składniki dla 2 osób:
- 1 woreczek mieszanki Trendy Lunch : Basmati-Fasolka-Papryka-Curry lub (woreczek ryżu ugotowanego z dodatkiem curry)
- 1 żółta papryka
- 3-4 liście kapusty coolwraps ( lub białej)
- 150 gr boczniaków
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kminku
- sok wielowarzywny lub pomidorowy ( butelka 330 ml u mnie Dawtony)
- sól, pieprz
- świeże zioła ( pietruszka, seler, koperek)
- oliwa do smażenia 2-3 łyżki
Ryż lub mieszanką Trendy Lunch
gotujemy w/g przepisu na opakowaniu. Jeśli używamy samego ryżu to
dodajemy do gotowania łyżeczkę przyprawy curry.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy
pokrojone boczniaki, lekko solimy a następnie smażymy aż woda
odparuje a grzyby się przypieką. Grzyby wyjmujemy. Na ten sam olej
wrzucamy pokrojoną w piórka cebulą, gdy się zeszkli dodajemy
posiekany czosnek. Liście kapusty i paprykę kroimy w cienkie paski,
dodajemy do cebuli. Posypujemy kminkiem. Smażymy kilka minut stale
mieszając aż warzywa zmiękną. Dodajemy wcześniej usmażone
boczniaki. Całość zalewamy sokiem wielowarzywnym, doprawiamy solą,
pieprzem, zagotowujemy. Dodajemy posiekaną zieleninę. Podajemy z
ugotowanym ryżem.