niedziela, 8 lipca 2018
Woda pietruszkowa
Kupiłam ostatnio duży pęczek młodej pietruszki. Korzonki wylądowały w zupie a młode listki w sałatce. Zostało jednak dużo łodyżek i grubszych liści, które były twarde i łykowate ale jednak zawierały witaminki. Posiekałam je z grubsza, umieściłam w blenderze zalałam przegotowana ostudzoną woda ( 1/2 l ) i zmiksowałam. Przecedziłam przez gazę otrzymując wodę pietruszkową. Dodałam 1/2 łyżeczki Wit C w proszku. Taka woda może służyć za bazę do koktajlu. Można na tej samej zasadzie przygotować wodę z innych warzyw lub ziół. Robiłam tak wodę z kopru włoskiego, który rośnie na mojej działce. Delikatne części trafiają do sałatki a liście i twardsze łodygi przerabiam na " wodę" , którą wykorzystuje do przygotowania smoothie.
Zielona sałatka z fasolki szparagowej.
Fasolka szparagowa jest smaczna, zdrowa, niskokaloryczna. Zawiera błonnik, białko i kwas foliowy. Teraz jest sezon to można ją jeść świeżą, ale to warzywo bardzo dobrze się mrozi, dlatego dostępne jest cały rok. Ja miałam moją własną wyhodowaną na działce ( pełnia smaku). Fasolkę najczęściej podawano z masłem i bułka tartą. Ja chciałam jednak zachować atuty mojej fasolki czyli jej nisko kaloryczność. Ugotowałam fasolkę al' dente dodałam posiekaną pietruszkę , posiekane liście buraka, kilka liści roszponki, oregano, tymianku (lub innych ziół), kilka kaparów. Sos : po łyżce syropu klonowego, sosu worcester i oliwy, sól , pieprz czarny i cayenne. Wymieszałam i gotowe. Można podać jako dodatek do dania głównego, jako przystawkę lub sałatkę.
Subskrybuj:
Posty (Atom)