Mój kolejny eksperyment z wykorzystaniem kiszonych warzyw. Zrobiłam kiszonkę z kapusty pekińskiej, białej rzodkiewki, marchewki, papryki i cukinii, czosnku i cebuli. Warzywa potarłam na grubej tarce, wymieszałam z sola. Dodałam koper, kminek, chrzan, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, liście laurowe i limonki. Ubiłam w słojach i zostawiłam żeby przefermentowały. Teraz stoją sobie w chłodnym miejscu i czekają aż je zjem. No to jem jak tylko jest okazja. Nazwałam to kimchi , pewnie trochę im daleko do oryginału ale i tak dobre.
Teraz szybka zupa. Czas przygotowania to ok 35-40 minut.
Składniki :
- 4 mała marchewki
- 2 małe pietruszki
- 1/4 małego selera
- 4 gałązki selera naciowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 2 garście odciśniętego kimchi ( lub kiszonej kapusty)
- 1 puszka czerwonej fasoli
- po 1/2 pęczka pietruszki i koperku
- 4 łyżki sosu sojowego (opcjonalnie bezglutenowy)
- sól, pieprz, ziele angielskie, jałowiec liść laurowy, tymianek, kminek
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie :
- Warzywa obieramy i kroimy.
- W kostkę : cebulę, czosnek , seler.
- W plasterki : marchew, pietruszkę, seler naciowy i cukinię.
- W garnku rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę i czosnek, podsmażamy. Następnie dodajemy marchew, seler i pietruszkę a na koniec seler naciowy i cukinię. Wszystko chwilę smażymy mieszając, dodajemy przyprawy i sos sojowy.
- Dolewamy odpowiednią ilość wody ok 2,5 l i gotujemy przez ok 10 minut
- Dodajemy fasolę wraz z wodą, zagotowujemy.
- Dodajemy kimchi gotujemy 3-5 minut.
- Doprawiamy do smaku.
- Na koniec dodajemy posiekany koperek i pietruszkę już nie gotujemy.