Wegańskie pasty i pasztety do chleba
są dosyć drogie. Wymyśliłam sobie tańszą wersję, która jest
szybka w przygotowaniu, smaczna a różnorodność ogranicza tylko
nasza wyobraźnia. Podstawą jest Tofu wędzone lub naturalne, Ja
korzystam z "Lunter" w Biedronce 2,99 zł za kostkę 180
gram. Ale oczywiście inne też się nada. Kupuję też w Kauflandzie
ale to z Biedronki jest miękkie i bardziej się nadaje na pasty.
Baza pod pasty to :
- 1 kostka wędzonego tofu ( lub naturalnego)
- 3 łyżki pasty Tahini
- 3-4 łyżki gorącej wody
- sól i pieprz do smaku
Wszystko umieszczamy w malakserze i
miksujemy na gładką pastę, która jest podstawą do
przygotowywania past o rożnych smakach. Bazę z tofu miksujemy z
dodatkami np:
- Pomidorowa : baza + 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- Pieczarkowa : baza + 100 gr przesmażonych pieczark z cebulką
- Grzybowa : baza +ok 50 gr suszonych grzybów leśnych namoczonych i ugotowanych do miękkości a następnie uduszonych z cebulką.
- Z suszonymi pomidorami : baza + suszone pomidory+ bazylia
- Z grillowanymi warzywami" baza + grillowana papryka lub bakłażan + bazylia i chili
- O smaku smalczyku : baza + przesmażona cebula z czosnkiem i tartym jabłkiem+ majeranek
- Makrelowa: baza + 1/2 łyżki suszonych glonów wakame ( namoczyć) lub 2 arkusze nori (pokruszyć) + 1 łyżka koncentratu pomidorowego+ papryka słodka wędzona + chili
- Koperkowa : dokładny przepis TUTAJ
To tylko przykłady. Zachęcam do
eksperymentowania i wymyślania swoich smaków. Naprawdę ogranicza
nas tylko wyobraźnia.