Strony

środa, 23 stycznia 2019

Pomysł na pasty do chlebka z Tofu z różnymi dodatkami.....




Wegańskie pasty i pasztety do chleba są dosyć drogie. Wymyśliłam sobie tańszą wersję, która jest szybka w przygotowaniu, smaczna a różnorodność ogranicza tylko nasza wyobraźnia. Podstawą jest Tofu wędzone lub naturalne, Ja korzystam z "Lunter" w Biedronce 2,99 zł za kostkę 180 gram. Ale oczywiście inne też się nada. Kupuję też w Kauflandzie ale to z Biedronki jest miękkie i bardziej się nadaje na pasty.




Baza pod pasty to :
  • 1 kostka wędzonego tofu ( lub naturalnego)
  • 3 łyżki pasty Tahini
  • 3-4 łyżki gorącej wody
  • sól i pieprz do smaku
Wszystko umieszczamy w malakserze i miksujemy na gładką pastę, która jest podstawą do przygotowywania past o rożnych smakach. Bazę z tofu miksujemy z dodatkami np:

  1. Pomidorowa : baza + 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  2. Pieczarkowa : baza + 100 gr przesmażonych pieczark z cebulką
  3. Grzybowa : baza +ok 50 gr suszonych grzybów leśnych namoczonych i ugotowanych do miękkości a następnie uduszonych z cebulką.
  4. Z suszonymi pomidorami : baza + suszone pomidory+ bazylia
  5. Z grillowanymi warzywami" baza + grillowana papryka lub bakłażan + bazylia i chili
  6. O smaku smalczyku : baza + przesmażona cebula z czosnkiem i tartym jabłkiem+ majeranek
  7. Makrelowa: baza + 1/2 łyżki suszonych glonów wakame ( namoczyć) lub 2 arkusze nori (pokruszyć) + 1 łyżka koncentratu pomidorowego+ papryka słodka wędzona + chili
  8. Koperkowa : dokładny przepis TUTAJ 

To tylko przykłady. Zachęcam do eksperymentowania i wymyślania swoich smaków. Naprawdę ogranicza nas tylko wyobraźnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu