Strony

wtorek, 9 czerwca 2020

Gołąbki z młodej kapusty z soczewicą i boczniakami.

Oj dawno mnie nie było, ale teraz góry, lasy, działka. Jem coś na szybko, na spontanie gotuję. Najczęściej to jakieś szybkie i proste smufi, sałatka czy coś. Dziś jednak postanowiłam po pichcić i zrobiłam gołąbki z młodej kapusty no bo młoda kapusta jest najlepsza. Nie będę podawać techniki parzenia liści bo pewnie każdy choć raz to robił. Trzeba tylko pamiętać, że młode listki są delikatne i uważać by się nie rozgotowały. Nadzienie moich gołąbków to soczewica z warzywami i boczniaki z cebulką. Sos pomidorowy z koperkiem.


Składniki :

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 cebula 
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 opakowanie boczniaków
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz, kminek, papryka wędzona, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek i lubczyk
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  1. Kapustę sparzyć i oddzielić listki
  2. soczewice, marchew i pietruszkę ugotować do miękkości z dodatkiem soli, liścia laurowego i ziela angielskiego. Wyjąć liście laurowe, ziele i zmiksować.
  3. Na oleju kokosowym przesmażyć drobno pokrojoną cebule i boczniaki z dodatkiem soli, papryki wędzonej, kminku i ziół. 
  4. Masę z soczewicy i boczniaki z cebulą wymieszać doprawić solą i pieprzem. 
  5. Nadzienie zawinąć w liście kapusty.
  6. Rozgrzać olej na głębokiej patelni, ułożyć gołąbki, zalać pomidorami z puszki i około 1 szklanką wody. Dusić pod przykryciem około 30 minut. 
  7. Gołąbki wyjąć.
  8. Sos zmiksować. Ja zagęściłam białkiem grochowym i mąką z ciecierzycy. Można dodać śmietanę jak ktoś używa. 
  9. Koperek drobno posiekać i dodać do sosu już nie gotować. 

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu