Strony

sobota, 23 marca 2019

Wegańskie ruskie pierogi z pełnoziarnistej mąki orkiszowej z sosem czosnkowym.


Tak naprawdę w smaku są prawie identyczne jak te tradycyjne z serem i ziemniakami.I jeśli ktoś ma swój wypróbowany przepis na Ruskie pierogi to wystarczy zamienić ser na Tofu naturalne i zakwasić sokiem z cytryny i mamy wegańską wersję. Moje dodatkowo są dietetyczne bo z mąki pełnoziarnistej i z ograniczeniem tłuszczu.





Składniki na ciasto :

  • 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 100 g mąki orkiszowej tortowej
  • ok 150 ml gorącej wody 
  • ok 40 g mąki do podsypywania stolnicy
Mąki wymieszać i dolewając stopniowo wodę zagnieść ciasto. Na początku można użyć robota, potem jak trochę przestygnie dokończyć ręcznie. Ciasto przykryć i pozostawić by ostygło i odpoczęło.

 Składniki na farsz:

  • 400-500 g ugotowanych ziemniaków 
  • 250 g sera tofu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • cebula dymka posiekana 
  • 2 łyżki prażonej cebuli
  • sól, pieprz, suszony lubczyk i pietruszka
Tofu przełożyć do miksera , dodać prażona cebulę, przyprawi i sok z cytryny. Zmiksować na gładką masę. Gorące ziemniaki ugnieść, dodać posiekana dymkę, wymieszać i pozastawiać by lekko przestygły. Wymieszać z masą serową.

Składniki na sos :


  • 150 ml jogurtu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz, suszony lubczyk i pietruszka 
Czosnek rozgnieść przez praskę, dodać do jogurtu razem z pozostałymi składnikami, wymieszać.

Ciasto wałkujemy na cienkie placki. Wycinamy krążki szklanką , nakładamy farsz i sklejamy brzegi. Gotowe pierogi układamy na suchej ściereczce pojedynczo by się nie pokleiły. Gotujemy porcjami w osolonej wodzie ok 2-3 minuty od wypłynięcia. Ja ugotowane pierogi przekładam na chwilę do miski z zimną wodą a następnie odsączam nadmiar wody na ręczniku papierowym i układam na tacce pojedynczą warstwą. Nie pokleją się pomimo że nie są polane tłuszczem. Zresztą z mąki pełnoziarnistej ciasto jest trochę bardziej kruche i mniej klejące. Nie da się jednak rozwałkować zbyt cienko. Pierogi podać można z sosem czosnkowym lub tradycyjnie z podsmażoną na oleju cebulką. Ale wtedy ich wartość kaloryczna wzrasta :)

Porcja 240 g 339 kcal B 15,2 g  T 6,2  W 54,6
Porcja liczona razem z łyżką sosu czosnkowego.

wtorek, 19 marca 2019

Szybka i zdrowa sałatka z glonów wakame i boczniaków.




Szybka i zdrowa sałatka z glonów wakame i boczniaków. Czas przygotowania to ok 20-30 minut zależy od sprawności kucharza. Ja to robiłam 30 minut zapisując przy tym recepturę i zastanawiając się co jeszcze dodać. Ale jak już mamy przygotowane składniki to myślę że sprawny "kucharz" zrobi to w 15 minutek 😄 

Składniki na 1 porcję :
  • 2 łyżki suszonych glonów wakame ok 5 g
  • 100 g boczniaków
  • 1 cebula dymka ok 30 g
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • po 1 ml (szczycie) : wędzonej papryki, kurkumy, czosnku suszonego,kuminu mielonego, pieprzu cayenne, 0,5 ml soli
  • 1/2 łyżki drożdży suszonych nieaktywnych
  • 1 łyżka płatków migdałowych
Glony zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy do napęcznienia. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną dymkę i przyprawy. Chwilę smażymy mieszając. Dodajemy pokrojone w paski boczniaki. Mieszamy aż puszczą sok i smażymy do momentu aż sok odparuje a boczniaki zaczną się karmelizować. Uważać aby nie przypalić przypraw. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Glony odcedzamy na sitku, dodajemy do boczniaków, mieszamy i przekładamy na talerz. Na suchej rozgrzanej patelni prażymy płatki drożdżowe i migdałowe. Posypujemy sałatkę. Zajadamy z np. grzanką

Taka porcja to ok 162 kcal B-6,9 g T-11,9 g W- 11,2 g ( bez grzanki)

poniedziałek, 18 marca 2019

Gulasz warzywny z ciecierzycą


Zaczynam nowy etap w życiu czyli liczenie kalorii i składników odżywczych. Oczywiście nie jestem dietetykiem ale laikiem dlatego podane wartości są orientacyjne i obliczone przy pomocy dostępnych narzędzi internetowych. Myślę jednak, że będzie pomocne i zaoszczędzi czasu komuś kto będzie chciał przygotować danie. No to zaczynamy od gulaszu warzywnego z ciecierzycą. Dodam że jest z ograniczeniem soli więc jak coś to sobie dosólcie 😃






Składniki na 4 porcje :
  • kawałek pora - 70 g
  • czosnek 3 ząbki - 10 g
  • cebula czerwona -90 g
  • cukinia -140 g
  • 1/2 papryka czerwona- 130 g
  • 1 bakłażan-300 g
  • 2 ziemniaki -300 g
  • 1/4 selera korzeń -200 g
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek -10 g
  • 1 puszka osączonej ciecierzycy-240 g
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 250 ml wody
Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę i czosnek a następnie dodać pozostałe warzywa i przyprawy. Podlać wodą i dusić do miękkości. Dodać ciecierzycę i przecier pomidorowy. Gotować 5-10 minut. Doprawić do smaku (solą) , pieprzem i ulubionymi ziołami.


1 porcja 450 g to ok 253 kcal. B- 10.39 T 4,96 W- 43,75 Błonnik -11,14 przepis dodany do aplikacji Fitatu w uproszczonej wersji 😄

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu