Tak naprawdę w smaku są prawie identyczne jak te tradycyjne z serem i ziemniakami.I jeśli ktoś ma swój wypróbowany przepis na Ruskie pierogi to wystarczy zamienić ser na Tofu naturalne i zakwasić sokiem z cytryny i mamy wegańską wersję. Moje dodatkowo są dietetyczne bo z mąki pełnoziarnistej i z ograniczeniem tłuszczu.
Składniki na ciasto :
- 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 100 g mąki orkiszowej tortowej
- ok 150 ml gorącej wody
- ok 40 g mąki do podsypywania stolnicy
Składniki na farsz:
- 400-500 g ugotowanych ziemniaków
- 250 g sera tofu
- 2 łyżki soku z cytryny
- cebula dymka posiekana
- 2 łyżki prażonej cebuli
- sól, pieprz, suszony lubczyk i pietruszka
Składniki na sos :
- 150 ml jogurtu sojowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz, suszony lubczyk i pietruszka
Ciasto wałkujemy na cienkie placki. Wycinamy krążki szklanką , nakładamy farsz i sklejamy brzegi. Gotowe pierogi układamy na suchej ściereczce pojedynczo by się nie pokleiły. Gotujemy porcjami w osolonej wodzie ok 2-3 minuty od wypłynięcia. Ja ugotowane pierogi przekładam na chwilę do miski z zimną wodą a następnie odsączam nadmiar wody na ręczniku papierowym i układam na tacce pojedynczą warstwą. Nie pokleją się pomimo że nie są polane tłuszczem. Zresztą z mąki pełnoziarnistej ciasto jest trochę bardziej kruche i mniej klejące. Nie da się jednak rozwałkować zbyt cienko. Pierogi podać można z sosem czosnkowym lub tradycyjnie z podsmażoną na oleju cebulką. Ale wtedy ich wartość kaloryczna wzrasta :)
Porcja 240 g 339 kcal B 15,2 g T 6,2 W 54,6
Porcja liczona razem z łyżką sosu czosnkowego.