Strony

sobota, 23 marca 2019

Wegańskie ruskie pierogi z pełnoziarnistej mąki orkiszowej z sosem czosnkowym.


Tak naprawdę w smaku są prawie identyczne jak te tradycyjne z serem i ziemniakami.I jeśli ktoś ma swój wypróbowany przepis na Ruskie pierogi to wystarczy zamienić ser na Tofu naturalne i zakwasić sokiem z cytryny i mamy wegańską wersję. Moje dodatkowo są dietetyczne bo z mąki pełnoziarnistej i z ograniczeniem tłuszczu.





Składniki na ciasto :

  • 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 100 g mąki orkiszowej tortowej
  • ok 150 ml gorącej wody 
  • ok 40 g mąki do podsypywania stolnicy
Mąki wymieszać i dolewając stopniowo wodę zagnieść ciasto. Na początku można użyć robota, potem jak trochę przestygnie dokończyć ręcznie. Ciasto przykryć i pozostawić by ostygło i odpoczęło.

 Składniki na farsz:

  • 400-500 g ugotowanych ziemniaków 
  • 250 g sera tofu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • cebula dymka posiekana 
  • 2 łyżki prażonej cebuli
  • sól, pieprz, suszony lubczyk i pietruszka
Tofu przełożyć do miksera , dodać prażona cebulę, przyprawi i sok z cytryny. Zmiksować na gładką masę. Gorące ziemniaki ugnieść, dodać posiekana dymkę, wymieszać i pozastawiać by lekko przestygły. Wymieszać z masą serową.

Składniki na sos :


  • 150 ml jogurtu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz, suszony lubczyk i pietruszka 
Czosnek rozgnieść przez praskę, dodać do jogurtu razem z pozostałymi składnikami, wymieszać.

Ciasto wałkujemy na cienkie placki. Wycinamy krążki szklanką , nakładamy farsz i sklejamy brzegi. Gotowe pierogi układamy na suchej ściereczce pojedynczo by się nie pokleiły. Gotujemy porcjami w osolonej wodzie ok 2-3 minuty od wypłynięcia. Ja ugotowane pierogi przekładam na chwilę do miski z zimną wodą a następnie odsączam nadmiar wody na ręczniku papierowym i układam na tacce pojedynczą warstwą. Nie pokleją się pomimo że nie są polane tłuszczem. Zresztą z mąki pełnoziarnistej ciasto jest trochę bardziej kruche i mniej klejące. Nie da się jednak rozwałkować zbyt cienko. Pierogi podać można z sosem czosnkowym lub tradycyjnie z podsmażoną na oleju cebulką. Ale wtedy ich wartość kaloryczna wzrasta :)

Porcja 240 g 339 kcal B 15,2 g  T 6,2  W 54,6
Porcja liczona razem z łyżką sosu czosnkowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu