Składniki :
- 1 główka młodej kapusty
- 1 cebula
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 opakowanie boczniaków
- 1 puszka pomidorów
- 1 pęczek koperku
- sól, pieprz, kminek, papryka wędzona, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek i lubczyk
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki oleju do smażenia
- Kapustę sparzyć i oddzielić listki
- soczewice, marchew i pietruszkę ugotować do miękkości z dodatkiem soli, liścia laurowego i ziela angielskiego. Wyjąć liście laurowe, ziele i zmiksować.
- Na oleju kokosowym przesmażyć drobno pokrojoną cebule i boczniaki z dodatkiem soli, papryki wędzonej, kminku i ziół.
- Masę z soczewicy i boczniaki z cebulą wymieszać doprawić solą i pieprzem.
- Nadzienie zawinąć w liście kapusty.
- Rozgrzać olej na głębokiej patelni, ułożyć gołąbki, zalać pomidorami z puszki i około 1 szklanką wody. Dusić pod przykryciem około 30 minut.
- Gołąbki wyjąć.
- Sos zmiksować. Ja zagęściłam białkiem grochowym i mąką z ciecierzycy. Można dodać śmietanę jak ktoś używa.
- Koperek drobno posiekać i dodać do sosu już nie gotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz