Na śniadanie, na przekąskę lub do pracy w słoiczku. Za oknem pada nareszcie śnieg. Rozgrzewająca pożywna bomba witaminowa w postaci smoothie to sposób na szybki posiłek pełen składników odżywczych. Często robię takie miksy spontanicznie wrzucając do miksera to co się nawinie. Dziś zdecydowałam zapisać w pamięci składniki bo wyszło naprawdę pysznie.
Składniki :
- 1 duży banan
- garść jarmużu
- garść orzechów włoskich
- kawałek imbiru
- 2 łyżki syropu klonowego
- sok z 1/2 cytryny
- opcjonalnie 1 łyżka białka sojowego
- 150 ml wody
Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładko. Konsystencja zależy od mocy miksera i ilości dodanej wody. Ja mam mikser dość mocny dlatego moje smoothie jest kremowe ale myślę że inne blendery też sobie poradzą z tymi składnikami. Oczywiście jarmuż można zastąpić szpinakiem a orzechy migdałami lub nerkowcami. Co tam macie pod ręką. Zamiast białka sojowego i wody można użyć mleka roślinnego, a zamiast syropu klonowego syrop z daktyli lub miód.