Sernik z nerkowców i mleka kokosowego.
Spód:
- 1/2 filiżanki migdałów
- 1/2 filiżanki pestek dyni
- filiżanka płatków owsianych drobnych
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 1/2 filiżanki namoczonych daktyli
- 5 łyżek roztopionego oleju kokosowego
Migdały i pestki dyni zmielić na
mąkę, dodać płatki owsiane, zmiksowane daktyle, olej kokosowy, i
siemię lniane. Wszystko razem wymieszać przy użyciu robota tak by
powstało ciasto o konsystencji plasteliny. Jeśli będzie za suche
dodać wody jeśli za mokre dosypać płatków. Ciastem wylepić
foremkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić na 2 godziny do
lodówki.
Masa serowa:
- 1 szklanka orzechów nerkowca namoczonych przez noc
- 1 puszka mleka kokosowego schłodzonego
- 2 łyżeczki agaru
- 3-4 łyżki ksylitolu
- skórka z pomarańczy
Orzech nerkowca zmiksować razem z
gęsta częścią mleka kokosowego i ksylitolem. ( jeśli ktoś woli
może użyć cukru pudru trzcinowego) Pozostałą rzadką cześć
mleka wymieszać z agarem i zagotować stale mieszając ( 2-3
minuty). Dolewać powoli do masy orzechowej miksując. Dodać skórkę
pomarańczowa i wyłożyć na schłodzony spód. Wstawić do lodówki.
Polewa :
- 4 łyżki mleka roślinnego
- 1 tabliczka czekolady deserowej
- wiórki kokosowe do posypania
Czekoladę połamać i rozpuścić w
kąpieli wodnej z dodatkiem mleka roślinnego. Rozprowadzić po masie
orzechowej i posypać wiórkami kokosowymi. Ponownie schłodzić by
polewa stężała.
Zamiast czekolady można zrobić polewę
z Awokado ( 1 dojrzałe awokado zmiksować z 2 łyżkami korabu lub
kakao, 4 łyżkami syropu klonowego lub z agawy i 4 łyżkami
płynnego oleju kokosowego)