Strony

wtorek, 16 stycznia 2018

Pizza bezglutenowa, wegańska z "co się nawinie"


Czasami zostają nam w lodówce jakieś kawałki pomidora, pieczarka, cebulka , kilka oliwek itp. Można z tego zrobić albo jakąś sałatkę, pastę lub wykorzystać do przygotowania pizzy czy tarty. Ja właśnie na bazie takich znalezisk z lodówki przygotowałam pizze. Przepis na ciasto, który podaje jest naprawdę szybki i prosty a przy okazji bezglutenowy i bardzo smaczny. Dodatki to już kwestia gustu, oczywiście nie weganie mogą sobie dodać swoje dodatki i ser, a wykorzystać pomysł na ciasto, które jest zdrowsze a nie na bazie białej mąki.  





Ciasto do pizzy:
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki migdałów
  • szczypta soli
  • łyżka syropu klonowego
  • 200 ml ciepłej wody
  • 8-10 płaskich łyżek maki kukurydzianej lub innej bezglutenowej
  • mąka ziemniaczana do podsypania
  • 1 opakowanie suszonych drożdży (5-7 gram)
  • 1 łyżka oleju
Pestki dyni, słonecznik, chia i migdały zmielić w młynku lub blenderze na mąkę, dodać drożdże, sól, syrop klonowy, wodę, olej i wymieszać. Pozostawić na klika minut żeby wchłonęły wodę a następnie dodawać stopniowo mąkę wyrabiając, aż do żądanej konsystencji ciasta na pizze nie za twarde. Pozostawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i rozprowadzamy na grubość ok 0,5 cm rękami posypując mąką ziemniaczaną żeby się nie kleiło do rąk. Wierzch ciasta smarujemy sosem pomidorowym lub tym sosem , na górę układamy dowolne dodatki ja wykorzystałam pieczarkę, cebulę szalotkę, zielone oliwki, czosnek, kawałek pomidora, kawałek środkowej łodygi selera naciowego, wędzone utarte tofu, oregano i suszone pomidory. Pieczemy w piekarniku temp 180 stopni ok 30 minut.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu