Strony

środa, 26 sierpnia 2020

Chrupiąca sałatka z kalafiora z ziołowym sosem.

 




Tak mnie pochłonęły górskie wycieczki, że nie miałam czasu na pisanie. Najczęściej to coś szybko, praktycznie, buch do plecaka i w drogę. Myślę, że powoli  wrócę do kuchni i do pichcenia, oraz zapisywania receptur moich kuchennych ekscesów 😂. Dziś w górach (nadal) sprawdziła się sałatka z kalafiora z karczochami i suszonymi pomidorami. Przepis banalnie prosty, przygotowanie to kilka minut, a że kalafior surowy to nawet w drodze sałatka zachowała chrupkość. 

Składniki : 

  • 1/4 kalafiora podzielonego na małe różyczki
  • kilka kawałków marynowanych karczochów w oleju ze słoiczka ( ja miałam firmy Frateli) 
  • 4-5 kawałków posiekanych suszonych pomidorów (w oleju)
  • 1 posiekana cebula szalotka 
  • 1/4 pokrojona w cienkie plasterki cytryna ze skórką 
  • 8-10 czarnych oliwek marynowanych w ziołach
  • 2-3 łyżki oleju ( ja użyłam ten z karczochów)
  • świeże zioła : pietruszka, melisa i oregano ( ale można dodać inne jak ktoś woli np: bazylie, mięte, tymianek, szałwie itp.) 
  • sól i pieprz do smaku
 Warzywa umieścić w misce. Zioła bardzo drobno posiekać, dodać olej i przyprawy, wymieszać. Można użyć blendera. Sos przelać do sałatki i dokładnie wymieszać. Można zostawić na 2-3 godziny w lodówce żeby się " przegryzło" albo chrupać od razu. 

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu