Dynia makaronowa z serowo-ziołowym sosem.
Dynia jako warzywo zyskuje coraz
bardziej na popularności. Jak byłam dzieckiem to nie znałam smaku
tego warzywa, kojarzyłam ja tylko z amerykańskich filmów i
Halloween. Pierwsze doświadczenia kulinarne to był kompot i dżem,
następna zupa itd. Dynia ma wiele odmian i w zależności od odmiany
nadaje się do przyrządzania różnych potraw. Nie jest obojętne
jakiej dyni użyjemy do konkretnego dania.
Ten przepis to alternatywa dla
tradycyjnego spaghetti, jest prosty i szybki.
Składniki :
- 1 dynia makaronowa ( średnia ) ok 1- 1,5 kg
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju spod suszonych pomidorów
- 4 kawałki suszonych pomidorów
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- łyżka posiekanej pietruszki i koperku
Dynie przeciąć wzdłuż na pół,
usunąć pestki. Z pozostałych składników zrobić pastę używając moździerza lub malaksera. Pastą natrzeć dynię i włożyć do
rozgrzanego piekarnika na ok 30 minut.
Składniki na sos:
- 3-4 łyżki posiekanych świeżych ziół ( u mnie pietruszka, koperek, mięta, bazylia i kolendra)
- 150 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 2 miarki białka roślinnego w proszku ( u mnie sojowe) można zastąpić tofu naturalnym
- sól, pieprz
- łyżka soku z cytryny
Wszystkie składniki wymieszać przy
użyciu miksera lub malaksera na gładki sos.
Dynię po upieczeniu wyjąć z
piekarnika i przy pomocy widelca wydobyć miąższ. Monza wyłożyć
na miseczkę lub pozostawić w łupince. Polać sosem, wymieszać i
zajadać ze smakiem.