Strony

środa, 31 lipca 2019

Dynia makaronowa z serowo-ziołowym sosem.



Dynia makaronowa z serowo-ziołowym sosem.

Dynia jako warzywo zyskuje coraz bardziej na popularności. Jak byłam dzieckiem to nie znałam smaku tego warzywa, kojarzyłam ja tylko z amerykańskich filmów i Halloween. Pierwsze doświadczenia kulinarne to był kompot i dżem, następna zupa itd. Dynia ma wiele odmian i w zależności od odmiany nadaje się do przyrządzania różnych potraw. Nie jest obojętne jakiej dyni użyjemy do konkretnego dania.
Ten przepis to alternatywa dla tradycyjnego spaghetti, jest prosty i szybki.
Składniki :
  • 1 dynia makaronowa ( średnia ) ok 1- 1,5 kg
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju spod suszonych pomidorów
  • 4 kawałki suszonych pomidorów
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • łyżka posiekanej pietruszki i koperku
Dynie przeciąć wzdłuż na pół, usunąć pestki. Z pozostałych składników zrobić pastę używając moździerza lub malaksera. Pastą natrzeć dynię i włożyć do rozgrzanego piekarnika na ok 30 minut.






Składniki na sos:
  • 3-4 łyżki posiekanych świeżych ziół ( u mnie pietruszka, koperek, mięta, bazylia i kolendra)
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 2 miarki białka roślinnego w proszku ( u mnie sojowe) można zastąpić tofu naturalnym
  • sól, pieprz
  • łyżka soku z cytryny
Wszystkie składniki wymieszać przy użyciu miksera lub malaksera na gładki sos.

Dynię po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przy pomocy widelca wydobyć miąższ. Monza wyłożyć na miseczkę lub pozostawić w łupince. Polać sosem, wymieszać i zajadać ze smakiem.



Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu