Strony

piątek, 2 marca 2018

Pasztet ziemniaczany z pieczarkami.



Pomysł z cyklu zostały ziemniaki z obiadu i coś by można z nich zrobić. A można wykorzystać takie ziemniaki na rożne sposoby. Do klusek, kopytek, knedli i tak jak w tym wypadku zrobić pasztet ziemniaczany z pieczarkami.
  • 800 gr ugotowanych przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 2 duże cebule ok 300-350 gr
  • 250 gram pieczarek
  • 4-5 łyżek maki z ciecierzycy lub innej bezglutenowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyzki zmielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • sól , pieprz, chyli, rozmaryn, estragon
Cebule posiekać w drobną kostkę, pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć cebulę i pieczarki na sucho ( tak by odparowała cała woda którą puszczą grzyby), dodać przyprawy. Ziemniaki dokładnie wymieszać z pieczarkami, dodać mąki, siemię lniane i płatki drożdżowe. Wyrobić jak na pasztet. Masę przełożyć do foremek. Ja użyłam mini keksówek i foremek na mini tarty ale można do takich na suflety czy babeczki albo jedną większa keksówka. Ozdobić po górze np. plasterkami pieczarek, lub pestkami. Piec w piekarniku w temp 180 stopni . Czas zależy od wielkości użytych foremek. Po górze powinien być rumiany a brzegi przypieczone do złotej skórki. Można podawać na zimno i na ciepło. Z sosem lub surówką.

środa, 28 lutego 2018

Brukselka z jabłkiem, cebulą, figami i wędzonym tofu.


Brukselka w roli głównej. Pomysł zrodził się spontaniczne z tego co było pod ręką. W efekcie powstało szybkie danie z patelni, sycące i smaczne. Można jeść solo ale też może stanowić dodatek do kaszy lub ziemniaków albo posłużyć jako sałatka. Na zimno i na gorąco. Gotowe dosłownie w jakieś 20-30 minut.








Brukselka z jabłkiem, cebulą, figami i wędzonym tofu.

  • 450-500 gram brukselki świeżej lub mrożonej
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 duża cebula
  • suszone chyli w/g uznania
  • 5 suszonych fig
  • pieprz, sól, zioła świeże lub suszone
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru 1/2 łyżeczki soli 1 litr wody.

Figi namoczyć w niewielkiej ilości ciepłej wody. Brukselkę świeżą umyć i pokroić na ćwiartki lub połówki. Zagotować wodę z dodatkiem soli, ksylitolu. Wrzucić brukselkę i gotować świeżą ok 5-7 minut mrożoną dłużej ale tak by była al'dente. Cebulę pokroić w piórka . Jabłko na ćwiartki , usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry razem ze skórką. Tofu pokroić w kostkę. Figi pokroić w paski. Na patelni rozgrzać olej, smażyć cebulę, jabłko, figi i tofu stale mieszając aż się przyrumienią. Dodać ugotowana brukselkę, doprawić solę, pieprzem, suszonym chili oraz ziołami (u mnie suszony lubczyk, pietruszka i świeży koperek)

niedziela, 25 lutego 2018

Leniwe bezglutenowe wegański pierogi z manioku i tofu.

Kupiłam z ciekawości bulwę manioku i nie bardzo wiedziałam z czym to ugryźć. Zrobiłam więc  leniwe pierogi.
  • 1 kostka tofu naturalnego
  • 1 bulwa manioku ok 400 gram
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 5-6 łyżek maki ryżowej + do posypania stolnicy
  • olej, cukier, cynamon
  • 3-4 łyżki mleka roślinnego
  • 1 łyżka soku z cytryny lub 1/2 łyżeczki Wit C w proszku 
Maniok obrać ze skórki , pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości. Usunąć po ugotowaniu zdrewniały rdzeń. Tofu, maniok zmielić na maszynce lub przecisnąć przez praskę. Dodać siemię lniane, sok z cytryny ( lub Wit C) mąkę i mleko. Zagnieść ciasto jak na kopytka. Z porcji ciasta uformować wałki, pokroić skośnie jak kopytka. Wrzucać porcjami na osoloną wrzącą wodę, po wypłynięciu gotować 3-4 minuty. Wyłowić, zahartować w zimnej wodzie. Podawać posypane cynamonem, cukrem, polane oliwą.

Pomysł na kapustę zasmażaną z jagodami goi i żurawiną z tofu a,la pierś z kurczaka z papirusu.



Kapusta zasmażana z suszonymi owocami goi i żurawiny.
  • 1 kilogram kiszonej kapusty ( miałam własną z ziołami )
  • filiżanka suszonej goi i żurawiny 1:1
  • cebula dymka
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 duże pomidory
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • olej 2-3 łyżki
  • kminek, majeranek, pieprz, sól, papryka wędzona , lubczyk

Kapustę odsączyć z kwaśnicy, przełożyć do garnka i zalać wodą tak by była zakryta, gotować do miękkości. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć posiekana w kostkę cebule, następnie czosnek. Dodać przyprawy i chwile smażyć, na koniec dodać pokrojone drobno pomidory. Kiedy odparuje nadmiar płynu dodać mąkę ryżową i chwilę smażyć stale mieszając. Do kapusty dodać suszone owoce i zawartość patelni, dobrze wymieszać i gotować razem kilka minut. Podawać do chleba posypaną cebula dymka lub z ziemniaczkami i np. tofu z papirusu a'la pierś z kurczaka. Ja wykorzystuje gotowe papirusy Winiary ale zamiast piersi z kurczaka wkładam plastry tofu. Jest naprawdę dobre i szybkie do zrobienia.   

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu