Pomysł na sałatkę zaczerpnęłam z
książki opisującej kuchnie Pacyfiku, którą dostałam kiedyś od
córki. Rzadko z niej korzystam, bo niektóre produkty podane w
przepisach są bardzo drogie, inne zaś nieosiągalne na naszym
rynku. Ale znaleźć można też bardzo proste dania i niecodzienne
połączenia. Kolejność powstania tego dania była taka, że
najpierw zrobiłam sałatkę, po spróbowaniu doszłam do wniosku, że
potrzebuję do tego coś pikantnego dla przełamania smaku. W lodówce
były boczniaki i tak pojawił się pomysł na carry z boczniaków.
Kasza jaglana to konsekwencja tego, że ryż się skończył. No i
dobrze bo super zagrała w tym połączeniu.
Sałatka z mango i pomidorów:
- Dwa pomidory
- 1 mango
- 1 cebula szalotka ( w oryginale jest pęczek dymki ale nie miałam )
- kawałek świeżego imbiru ( łyżka startego)
- sól i pieprz do smaku
- coś kwaśnego( ja dałam łyżkę octu jabłkowego)
- 1 łyżka oleju lnianego
Pomidory sparzyłam, obrałam ze
skórki, pokroiłam w kostkę. Mango i cebulę szalotkę pokroiłam w
kostkę dodałam do pomidorów. Dodałam przyprawy, starty
imbir,ocet, olej. Pomieszałam, wstawiłam do lodówki aby przeszły
smaki.
Carry z boczniaków i wędzonego tofu:
- 250 gram boczniaków
- 1 kostka wędzonego tofu – 150-200 gram
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki carry w proszku
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżka mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- sól
- suszone liście limonki i carry ( po 3-4 )
- 4-5 kulek ziela angielskiego
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- 1 łyżeczka tymianku
- sok z limonki lub cytryny 1-2 łyżki
- 2 łyżki oleju
Boczniaki oczyścić, pokroić nie za
drobno. Tofu pokroić w kostkę. Czosnek posiekać, cebulę pokroić
w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić liście oraz ziele
angielskie , chwilę smażyć , dodać cebule i czosnek i zeszklić
stale mieszając. Usunąć listki i ziele, dodać boczniaki, carry,
imbir, pieprz cayenne, kurkumę i sól. Smażyć kilka minut stale
mieszając i pilnując by się przyprawy nie przypaliły. Podlać
niewielka ilością wody 2-3 łyżki oraz dodać pokrojone tofu, przykryć
pokrywą i dusić kilka minut. Na koniec dodać mleko kokosowe,
zagotować, dodać tymianek, sok z cytryny.
Kasza jaglana:
100 gram kaszy jaglanej opłukać,
osączyć i ugotować wg przepisu na opakowaniu, w odpowiedniej
ilości wody z dodatkiem soli. Ja moją ugotowałam dosyć miękką i
roztarłam łyżką dodając oliwy i suszonej pietruszki. W
konsystencji przypominała pure.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz