Kocham awokado, mogłabym go jeść
codziennie. Zresztą mój pies też nie pogardza tym owocem i zajada go jakby to była kiełbasa 😉. Dodaje
go do sałatek, koktajli, smufi, na kanapki...itd. Dzisiejsza propozycja to
szybka pasta do chlebka, którą można jeść samodzielnie lub
potraktować jak zielone masełko na kanapki a na górę położyć
ulubione dodatki.
Przepis jest bardzo prosty :
- 1 dojrzałe miękkie awokado
- garść liści szpinaku
- garść liści jarmużu
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, chili do smaku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- kwaśny przeciwutleniacz (sok z cytryny lub limonki) ja użyłam 1/2 łyżeczki Wit C w proszku
- coś słodkiego dla równowagi ( u mnie 1/2 łyżeczki ksylitolu)
Awokado obrać ze skórki, usunąć
pestkę. Czosnek obrać. Szpinak i jarmuż umyć usunąć zdrewniałe
twarde włókna i ogonki, Wszystkie składniki umieścić w blenderze
i zmiksować na gładką pastę. Przechowywać w lodówce w szklanym
szczelnie zamkniętym pojemniczku. Zużyć w ciągu 2-3 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz