Strony

wtorek, 1 maja 2018

Piknikowy gulasz z buraków i fasoli z puszki.

Sezon działkowo-piknikowy uważam za otwarty. A że w ogródku mam wiele pracy, a altanowe możliwości kuchenne są ograniczone to wymyśliłam gulasz z buraków i fasoli bo to akurat miałam pod ręką. Zresztą jadąc na działkę wrzucam do torby co tam w lodówce znajdę a potem wymyślam co z tego zrobić.
Do przygotowania dania wykorzystałem :

  • 2 średnie buraki czerwone
  • 1 cebula czerwona ( może być zwykła)
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka fasoli w sosie pomidorowym
  • sól, pieprz, przyprawa do grilla ,suszone oregano, świeży tymianek ( akurat miałam w altance ale możecie sobie doprawić w/g gustu :) ) 
  • 2 łyżki oleju
  • sok z limonki lub cytryny albo łyżka octu jabłkowego
Cebulę pokroić w kostkę zeszklić na oleju, dodać posiekany czosnek. Buraki obrać i pokroić w niedużą kostkę 1,5-2 cm. Dodać na patelnie i smażyć co jakiś czas mieszając. Dodać przyprawy, podlać wodą i dusić pod przykryciem aż buraczki zmiękną, co jakiś czas mieszając i podlewając wodą. Na koniec dodać fasolę wraz z sosem, chwile podgrzewać, doprawić do smaku ziołami i sokiem z limonki. Można podawać z chlebem, ziemniaczkami lub kaszą pęczak. Ja do gulaszu dodałam jeszcze garść rodzynek dla słodyczy bo buraki były mało słodkie.


RACUSZKI OWSIANO-KUKURYDZIANE Z RODZYNKAMI I JAGODAMI GOI

Pomysł na te racuszki zrodził się z potrzeby zaspokojenia głodu na działce. Wykorzystałem to co było akurat w mojej altanowej kuchni i powstała całkiem przyjemna w smaku metoda na głoda.

Potrzebujemy:

  • 1 opakowane suszonych drożdży ( lub 5 dkg świeżych) 
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 filiżankę maki kukurydzianej
  • 1 filiżankę otrębów owsianych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • garść rodzynek
  • garść suszonych jagód goi
  • ok. szklanka wody mineralnej gazowanej 
  • olej do smażenia
W misce mieszamy siemię lniane, drożdże i połowę wody pozostawiamy na ok 10 minut. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy łyżką dolewając stopniowo pozostałą wodę. Ciasto ma być nie lejące ale też niezbyt gęste. Pozostawiamy na 15 minut aby drożdże popracowały.Kładziemy łyżką porcje ciasta na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na rumiano. Osączamy na ręczniku papierowym. Można przed podaniem posypać cukrem lub polać syropem klonowym. 

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu