Strony

wtorek, 1 maja 2018

RACUSZKI OWSIANO-KUKURYDZIANE Z RODZYNKAMI I JAGODAMI GOI

Pomysł na te racuszki zrodził się z potrzeby zaspokojenia głodu na działce. Wykorzystałem to co było akurat w mojej altanowej kuchni i powstała całkiem przyjemna w smaku metoda na głoda.

Potrzebujemy:

  • 1 opakowane suszonych drożdży ( lub 5 dkg świeżych) 
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 filiżankę maki kukurydzianej
  • 1 filiżankę otrębów owsianych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • garść rodzynek
  • garść suszonych jagód goi
  • ok. szklanka wody mineralnej gazowanej 
  • olej do smażenia
W misce mieszamy siemię lniane, drożdże i połowę wody pozostawiamy na ok 10 minut. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy łyżką dolewając stopniowo pozostałą wodę. Ciasto ma być nie lejące ale też niezbyt gęste. Pozostawiamy na 15 minut aby drożdże popracowały.Kładziemy łyżką porcje ciasta na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na rumiano. Osączamy na ręczniku papierowym. Można przed podaniem posypać cukrem lub polać syropem klonowym. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu