Udało mi się stworzyć bułki keto. Nie jest to oczywiście mój w 100 % autorski przepis bo posiłkowałam się filmikami z Internetu gdzie szukałam inspiracji. Z kilku przepisów zaczerpnęłam to co mi pasowało i zrobiłam po swojemu. Bułeczki są pyszne a najważniejsze to, że bez mąki. Do wykonania tych bułek potrzebujemy :
- 4 jajka
- po 1 łyżce : łuski babki płasznik i drożdży nieaktywnych
- po 2 łyżki : mąki kokosowej i mąki lnianej ( lub mielonego siemienia lnianego)
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 150 gram jogurtu naturalnego lub serka białego. Jeśli używamy jogurtu to dodajemy 2 miarki białka o smaku neutralnym.
- sól do smaku.
Z gotowej masy formujemy nabieramy łyżką porcję ciasta i formujemy bułeczki. Łyżkę i ręce moczymy w wodzie lub oliwie żeby ciasto się nie kleiło. Każdą bułeczkę smarujemy tłuszczem i wkładamy do piekarnika na 180' na około 30 minut. Z takiej porcji powstaje ok 9 bułek.
Orientacyjne wartości odżywcze 1 bułki na podstawie Fitatu : Białko - 9,91 Tłuszcz 8,3 Węglowodany - 3,87 Błonnik 3,32 jeśli zamienimy mąki i zamiast jogurtu i białka damy np. serek pełnotłusty to wartości oczywiście się zmienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz