Strony

czwartek, 16 kwietnia 2020

Kotlety z selera, kiełków i wędzonego tofu.


Kotlety czy placki to bardzo wdzięczny temat w kuchni. Można je zrobić dosłownie z wszystkiego i zawsze lub prawie zawsze wyśmienicie smakują. Pasuje do nich sos, surówka lub sałatka. Można smażyć na tłuszczu a w wersji fit w piekarniku. W zasadzie to fajny sposób na wykorzystanie resztek z lodówki. Moje powstały z selera, kiełków i tofu i są naprawdę pyszne. Wersja dziś wegetariańska.






Składniki : 
  • 1 średni seler
  • 1 kostka wędzonego tofu
  • 1 duża cebula
  • 1 opakowanie kiełków mix ( ciecierzyca, soczewica, fasola mung)
  • 4 jaja klasy L ( 1 lub 0 ) u mnie swojskie od szczęśliwych kurek
  • 4 łyżki mąki z ciecierzycy
  • sól, pieprz, tymianek
  • olej do smażenia

Seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, tofu także zetrzeć na tarce. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszać w misce, dodać kiełki, jaja i przyprawy. Dokładnie wymieszać najlepiej ręką. Dosypać mąkę z ciecierzycy tyle by wchłonęła wilgoć i lekko skleiła masę. Na patelni rozgrzać olej. Z masy formować kotlety i układać na gorącym oleju. Smażyć pod przykryciem z obu stron na rumiano na małym ogniu żeby w środku się fajnie upiekły i związały a także żeby ziarna z kiełków lekko zmiękły. Kotlety są naprawdę pyszne.
Można zamiast Tofu zetrzeć żółty ser wędzony. Kotlety można upiec w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem dobrze jest posmarować kotlety olejem żeby nie były za suche. 

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu