Strony

poniedziałek, 5 listopada 2018

Zupa pomidorowa czyli gazpacho po polsku.


Nie nazwę tego gazpacho bo to moja wersja, ale jest bardzo pyszna, łatwa i szybka w przygotowaniu.
Składniki na 2 porcje :
  • 2 średnie pomidory
  • 1/2 ogórka ok. 200 gram
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • sól, pieprz do smaku
  • kawałek papryczki pepperoni
  • cebula dymka do posypania.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, usunąć pestki. Ogórka obrać, też pokroić w mniejsze kawałki. Paprykę pokroić, usunąć nasiona i białe błony. Kawałek pomidora, papryki i ogórka odłożyć i posiekać w drobniutką kosteczkę. Resztę przełożyć do miksera kielichowego, dodać czosnek, oliwę, ocet, syrop klonowy, papryczkę pepperoni, sól i pieprz. Wszystko miksować na gładko przez kilka minut. Dodać posiekane warzywa, wymieszać łyżką. Przelać na talerze, posypać dymką.

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu