Nie nazwę tego gazpacho bo to moja
wersja, ale jest bardzo pyszna, łatwa i szybka w przygotowaniu.
Składniki na 2 porcje :
- 2 średnie pomidory
- 1/2 ogórka ok. 200 gram
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- sól, pieprz do smaku
- kawałek papryczki pepperoni
- cebula dymka do posypania.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki,
pokroić w ćwiartki, usunąć pestki. Ogórka obrać, też pokroić
w mniejsze kawałki. Paprykę pokroić, usunąć nasiona i białe
błony. Kawałek pomidora, papryki i ogórka odłożyć i posiekać w
drobniutką kosteczkę. Resztę przełożyć do miksera kielichowego,
dodać czosnek, oliwę, ocet, syrop klonowy, papryczkę
pepperoni, sól i pieprz. Wszystko miksować na gładko przez kilka
minut. Dodać posiekane warzywa, wymieszać łyżką. Przelać na
talerze, posypać dymką.