Tradycyjne polskie gołąbki to mięso,
ryż, kapusta i sos pomidorowy. Ja już dawno znalazłam wersję
bezmięsne wykorzystując do farszu grzyby i warzywa. Teraz jednak
stanęłam przed nowym wyzwaniem. Zrobić farsz bez ryżu czy innej
kaszy. Gołąbki maja być nisko węglowodanowe za to mieć tłuszcz i
białko. Myślałam , myślałam i wymyśliłam. Zamiast ryżu by
było chrupko zmielone orzechy włoskie do tego warzywa niskocukrowe
i oczywiście grzyby i białkowy dodatek w postaci białka sojowego.
Można też użyć innego białka roślinnego, które są już
dostępne na rynku. 1 gołąbek zawiera ok 140 kcal w tym tłuszczu
8,7 białka 7,2 a węglowodanów 9,1 z tego cukrów 4,3 a błonnika
3,3. Dane są oczywiście orientacyjne, a węgle są z grupy warzyw
zielonych więc tych najlepszych. Dane dotyczą gołąbka wraz z
porcja sosu.
Składniki na gołąbki :
- główka kapusty włoskiej
- 200 g brokuła
- 200 g dyni prowansalskiej
- 200 g cukinii
- 150 g grzybów shimeji ( lub innych)
- kawałek pora 30-40 g
- 1/2 cebuli
- 1/2 papryki czerwonej
- filiżanka namoczonych orzechów włoskich
- olej do smażenia 2-3 łyżki
- 2 łyżki mąki lnianej lub mielonego lnu
- 2 miarki białka roślinnego ( sojowe)
- sól, pieprz, kminek, tymianek, lubczyk, czosnek granulowany, pietruszka
Kapustę włoską parzymy w gorącej
wodzie tak by można było łatwo oddzielić liście. Mnie wyszło 16
gołąbków z podanych składników.
Pozostałe warzywa i grzyby kroimy
drobno. Dynię i cukinie można zetrzeć na tarce, brokuła
rozdrobniłam w malakserze. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy po
kolei cebulę , grzyby i warzywa. Dodajemy przyprawy. Jak farsz
trochę przestygnie dodajemy mąkę lnianą i białko dobrze mieszamy.
Nakładamy farsz na liście kapusty, zwijamy gołąbki, układamy na
brytfannie, przykrywamy pozostałymi liśćmi z kapusty i pieczemy w
piekarniku ok 45 minut w temp. 160 stopni. Można skropić oliwą i
odrobina wody by nie wyschły.
Składniki na sos:
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 kartonika mleka kokosowego
- 1 puszka pomidorów
- 1 kawałek pomidora suszonego
- 2-3 łyżki oleju z pomidorów suszonych
- sól, pieprz
- opcjonalnie 10 g masła
Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać
posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać pokrojonego suszonego
pomidora. Chwilę smażyć a następnie dodać pomidory z puszki.
Zagotować, dodać mleko kokosowe i przyprawić do smaku.