Strony

niedziela, 17 grudnia 2017

Szybkie kotlety ziemniaczane.



Ziemniaki, kartofle, pyry itp. Prawie wszyscy kochamy ziemniaki, a znam takich dla, których obiad bez ziemniaków to nie obiad. Przyrządzamy ja na setki sposobów. Gotowane, pieczone, tłuczone, w zupie, pure, frytki, kluski....a ja proponuję bardzo szybkie i proste w przygotowaniu kotlety ziemniaczane. 







Do przygotowania porcji dla dwóch osób potrzebujemy:

  • 3 średnie ziemniaki
  • cebula dymka
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 płaskie łyżki maki ryżowej
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka maki ryżowej do obtoczenia

Ziemniaki ugotować w mundurkach i przepościć przez praskę, dodać do ziemniaków sól, pieprz. mąkę ryżowa i ziemniaczaną, posiekaną zieleninę. Wszystko razem dobrze wymieszać. Ręce zwilżyć wodą, formować kotlety ( z podanej ilości wychodzi około 6-8 kotlecików). Kotlety obtaczamy w mące ryżowej i smażymy na oleju. Osączamy na ręczniku papierowym. Można podawać z dowolnym sosem lub tak jak ja z wegańskim gzikiem przepis tutaj  i surówką z kapusty kiszonej.    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu