Ziemniaki, kartofle, pyry itp. Prawie wszyscy kochamy ziemniaki, a znam takich dla, których obiad bez ziemniaków to nie obiad. Przyrządzamy ja na setki sposobów. Gotowane, pieczone, tłuczone, w zupie, pure, frytki, kluski....a ja proponuję bardzo szybkie i proste w przygotowaniu kotlety ziemniaczane.
Do przygotowania porcji dla dwóch osób potrzebujemy:
- 3 średnie ziemniaki
- cebula dymka
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2 płaskie łyżki maki ryżowej
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka maki ryżowej do obtoczenia
Ziemniaki ugotować w mundurkach i
przepościć przez praskę, dodać do ziemniaków sól, pieprz. mąkę
ryżowa i ziemniaczaną, posiekaną zieleninę. Wszystko razem dobrze
wymieszać. Ręce zwilżyć wodą, formować kotlety ( z podanej
ilości wychodzi około 6-8 kotlecików). Kotlety obtaczamy w mące
ryżowej i smażymy na oleju. Osączamy na ręczniku papierowym.
Można podawać z dowolnym sosem lub tak jak ja z wegańskim gzikiem przepis tutaj i surówką z kapusty kiszonej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz