Po przygotowaniu mleka sojowego
pozostaje okara sojowa, moja jest idealnie gładka i puszysta
ponieważ przygotowuję mleko przy pomocy specjalnego urządzenia. Do
tego przepisu możemy wykorzystać także tofu lub zmielone orzechy nerkowca, jeśli nie mamy dostępu do okary sojowej. Wegański gzik
wychodzi naprawdę pyszny i puszysty aż chce się jeść.
Potrzebujemy:
- 50 gr kaszy jaglanej
- 3-4 łyżki okary sojowej
- 3 łyżki jogurtu sojowego
- pęczek posiekanego szczypiorku
- posiekaną cebulę dymkę zieloną i białą część ( 2 łyżki)
- sól i pieprz do smaku
- sok z cytryny do zakwaszenia( ja używam Wit C w proszku)
Kaszę płuczemy ciepłą woda i gotujemy do miękkości w/g przepisu na opakowaniu. Ugotowaną kaszę jaglaną miksujemy z
jogurtem na bardzo gładką kremową masę. Do kaszy dodajemy okarę,
szczypiorek, dymkę, sól i pieprz do smaku oraz zakwaszamy sokiem z
cytryny lub Wit C. Całość dokładnie mieszamy. Można podawać
jako dodatek do pieczywa, z ugotowanymi ziemniakami lub kotletami
ziemniaczanymi przepis tutaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz