Z bograczem, czy gulaszem bywa tak jak
z tradycyjną sałatką jarzynową, co gospodyni to inny smak, lub
jakiś tajemny składnik, czy przyprawa. Dlatego mój gulasz jest
a'la , ale jest pyszny. Sama byłam zaskoczona gdyż wymyśliłam ten
przepis i gdy zaczynałam gotować nie wiedziałam jaki będzie efekt
końcowy. A smak przeszedł moje oczekiwania. Polecam wypróbować,
lub chociaż zainspirować się tym przepisem. Naprawdę pyszny.
Do przygotowania bazy do gulaszu
potrzebujemy:
2 pietruszki korzeń
2 marchewki
2 średnie ziemniaki
2 średnie cebule
4-5 ząbków czosnku
kawałek pora
2 papryki ( ja miałam czerwoną i
żółtą)
kawałek selera 1/4 średniego (
ja miałam 2 łodygi naciowego)
kawałek brukwi ( opcjonalnie)
2 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
3 ziarna jałowca
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
2 czubate łyżeczki papryki
wędzonej
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka asafetydy (opcjonalnie)
2-3 łyżki oliwy
Warzywa obrać, pokroić w małą
kostkę i podsmażyć na oliwie zaczynając od cebuli, pora, potem
dokładamy czosnek , korzeniowe warzywa, na koniec papryka i
przyprawy. Całość mieszamy, chwile smażymy i podlewamy niewielka
ilością wody. Dusimy pod przykryciem ok 15-20 minut co jakiś czas
mieszając, dolewamy gorącej wody tak by warzywa były zakryte i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości .
W międzyczasie przygotowujemy tofu i lane kluski.
Do przygotowania tofu potrzebujemy:
- 2 kostki tofu naturalnego
- marynata ( 2 łyżki oleju, 4
łyżki sosu sojowego, 3 łyżki wody, 2 łyżki octu balsamicznego,
2 łyżki przyprawy do mięsa lub gulaszu, łyżeczka czegoś
słodkiego- syrop klonowy lub z agawy lub ksylitol)
- 2 łyżki maki ryżowej
- olej do smażenia
Tofu pokroić w kostkę 2x2 cm i
wymieszać z marynatą. Pozostawić na ok 30 minut. Wyjąć z
marynaty i osaczyć na sicie. Do miski wsypać make ryżową i
przełożyć osączone kostki tofu, potrząsając miska obtoczyć
tofu równomiernie w mące a następnie usmażyć na głębokim oleju.
Wyjąc na papierowy ręcznik aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Do lanego ciasta potrzebujemy:
200 ml wody
4 łyżki mąki z ciecierzycy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soli czarnej
4-5 łyżek mąki kukurydzianej
1 łyżka mielonego siemienia
lnianego
Do miksera wlewamy wodę i wsypujemy
mąki, sól i siemię lniane. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy o
konsystencji gęstej śmietany. Jeśli trzeba dolewamy wody lub
dodajemy więcej mąki kukurydzianej. Odstawiamy na 10-15 minut. Na wrzącą wodę kładziemy
łyżką porcje ciasta i gotujemy do momentu wypłynięcia. Wyjmujemy
na durszlak i przelewamy zimna wodą. Do garnka z warzywami dodajemy
usmażone tofu, lane kluski i resztę marynaty. Dolewamy gorącej
wody lub bulionu w ilości aby zakryło warzywa i i pozostałe składniki. Gotujemy chwile
razem ok 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ja dodałam
majeranek, lubczyk, suszony czosnek niedźwiedzi i posiekana dymkę.