Do wykonania placków potrzebujemy:
- 1 cukinia
- 1/2 brokuła
- 1/2 pęczka cebuli dymki
- 3-4 łyżki mąki z ciecierzycy lub innej bezglutenowej
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- 2 łyżki płatków drożdżowych ( opcjonalnie)
- ulubione suszone zioła u mnie czosnek niedźwiedzi, pietruszka
Do sosu potrzebujemy:
- 300 ml jogurtu sojowego
- 3 duże ząbki czosnku
- 1/2 pęczka cebuli dymki
- 1/2 pęczka koperku
- sól i pieprz
- coś kwaśnego ( sok z cytryn lub np. ocet jabłkowy)
- coś słodkiego ( łyżeczkę ksylitolu, syropu klonowego lub ostatecznie brązowego cukru)
Cukinie i brokuła zetrzeć na tarce o
grubych oczkach, cebulkę posiekać, dodać sól, pieprz, zioła,
mąkę, płatki drożdżowe i siemię lniane. Wszystkie składniki
dokładnie wymieszać i pozostawić na ok 15 minut. Cukinia puści
wodę i w połączeniu z mąka i siemieniem powstanie kleik który
połączy składniki. Rozgrzać na patelni niewielką ilość oleju,
kłaść porcje ciasta, smażyć z obu stron na małym ogniu. Gotowe
placki wyłożyć na papier aby osączyć nadmiar tłuszczu. Podawać
np. z sosem czosnkowo-ziołowym. Ja moje placki formowałam z łyżki
ciasta w dłoniach jak kotlety, smażyłam z jednej strony a po
odwróceniu przyciskałam lekko żeby je spłaszczyć. Można zrobić
próbę i usmażyć jednego. Gdyby się rozlatywał to dodać trochę
więcej mąki do ciasta. Sos do placków możemy wykorzystać do
innych dań lub do sałatek. Jogo przygotowanie jest bardzo proste.
Do jogurtu dodajemy przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, ocet lub sok z
cytryny, coś słodkiego, posiekany koperek i zielone części dymki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz