Coś na słodko co można bardzo łatwo
przygotować, co jest deserem ale może też być śniadaniem, czy
też przekąska np. w pracy. Ja go przygotowałam w takich
specjalnych zamykanych pojemniczkach do przechowywania żywności. Na
opakowaniu pisało, że dla niemowląt ale jak dla mnie to doskonale
się spisują jako pojemniczki do pracy.
Do przygotowania puddingu potrzebujemy:
- 1 dojrzałe mango
- 8-10 płaskich łyżek drobnych perełek tapioki
- 100 gram orzechów nerkowca
- coś słodkiego- u mnie łyżka ksylitolu
- coś kwaśnego – sok z cytryny, limonki u mnie 1/2 łyżeczki Wit C w proszku
- szczypta pieprzu cayenne
Na czekoladowy kleks potrzebujemy:
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżka mielonego korabu
- 2 -3 łyżki mleka roślinnego
- 1 łyżka nasion chia
- sezam lub wiórki kokosowe dla ozdoby
Perełki tapioki ugotować wg przepisu
na opakowaniu. Mango obrać , pokroić i zmiksować na gładki mus
razem z ksylitolem, Wit C lub sokiem z cytryny i pieprzem cayenne.
Orzechy nerkowca zmielić w młynku lub mikserze i połączyć z
musem z mango. Do ugotowanych perełek z tapioki dodać mus z mango i
orzechów i dokładnie wymieszać. Przełożyć do pojemniczków lub
słoiczków na górze zrobić kleksa ze zmiksowanego banana z
korabem, mlekiem roślinnym i chia. Posypać sezamem lub wiórkami
kokosowymi. Pojemniczki lub słoiczki zamknąć i wstawić do
lodówki no co najmniej 2 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz