Strony

czwartek, 6 września 2018

Sałatka z selera naciowego.


Lato się kończy, widać to na mojej działce. Coraz więcej liści brązowieje i opada. Zbieram ostatnie plony. Dojrzało jabłko na młodej jabłonce. Tego roku było tylko jedno. Może za rok będzie więcej. Garść groszku zielonego który posiałam pod płotem, ostatnie strąki fasoli. Kępkę selera naciowego. Może nie jest tak dorodny jak ten ze sklepu, ale ma piękny zielony kolor, a łodyżki soczyste i mięciutkie, pozbawione włókien. Z tych właśnie darów powstała moja sałatka. Dodałam kawałek pora i paprykę czerwoną ( to już ze sklepu).
Seler pokroiłam drobniutko razem z liśćmi, pora i paprykę w paseczki. Jabłko w cieniutkie plasterki przy użyciu gilotynki. Fasolkę i groszek ugotowałam w osolonej wodzie. Wszystko razem wymieszałam, doprawiłam solą i pieprzem kolorowym, skropiłam olejem lnianym.

Składniki:
  • ok.1 i 1/2  szklanki posiekanego selera naciowego
  • 1 mała papryka czerwona
  • kawałek białej części pora ( ok 10 cm)
  • 100 gr fasolki szparagowej ugotowanej
  • 100 gr zielonego groszku ugotowanego
  • 1 średnie słodkie jabłko
  • sól i pieprz kolorowy do smaku
  • 2 łyżki oleju lnianego

środa, 5 września 2018

Paprykarz warzywny z kaszą jaglaną i smażonym tofu.



Powiedz " paprykarz" a usłyszysz "szczeciński" czyli tradycyjne połączenie ryżu, ryby i warzyw w pikantnym pomidorowym sosie. Co ciekawe na pytanie " co to jest paprykarz" Wikipedia odpowiada, że : Paprykarz to tradycyjna potrawa węgierska z mięsa, papryki, niekiedy z dodatkiem śmietany podobna do gulaszui często z nim mylona. Mój paprykarz to połączenie tofu, kaszy jaglanej i warzyw. Podawałam już kiedyś przepis na paprykarz, ta wersja jest trochę inna. Można go zjeść na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno do chlebka.



Potrzebujemy :
  • 1 dużą cebulę
  • 2 średnie marchewki*
  • 1/2 małego selera*
  • 1 dużą pietruszkę*
  • kawałek dyni *
  • kawałek pora*
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 łyżki oleju + 2 łyżki do smażenia tofu
  • kostka tofu naturalnego
  • 1 łyzka skrobi z manioku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, majeranek, lubczyk, 3-4 łyżeczki papryki słodkiej, 1/4 łyżeczki chili, szczypta kuminu, 1/4 łyżeczki mielonej kolendry, ziele angielskie, liść laurowy 1 płaska łyżeczka wegety.
*U mnie po starciu było średnio po filiżance każdego z warzyw.

Kaszę jaglana gotujemy al'dente
Cebulę i pora kroimu na cienkie piórka, czosnek siekamy, a pozostałe warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach. W rondlu rozgrzewamy olej. Smażymy kolejno dodając cebulę, czosnek, pora, starte warzywa, sól, ziele angielskie, liść laurowy, słodką paprykę i chili. Pdlewamy 1/2 szklanki wody ( w razie potrzeby można więcej). Dusimy do miękkości. Tofu kroimy w drobną kostkę (0,5 – 1 cm). Wrzycamy do głębokiej miski dodajemy skrobia , i wegete. Potrząsając obtaczamy kostki tofu a następnie smażymy na oleju. Kostki trochę się moga posklejac ale w warzwach się rozdzielą. Jeśli nie chcecie używac wegety można samemu przygotowac mieszankę przypraw albo tylko posolić. Przekładamy tofu oraz ugotowana kaszę do warzyw, dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem, pozostałymi przyprawami ( kumin, kolendra, sól, lubczyk i majeranek). Mieszamy i razem gotujemy jeszcze ok 5 mnin stale mieszając.

wtorek, 4 września 2018

Pasta ( pesto) z migdałów, orzechów laskowych i słonecznika



Wielka improwizacja na temat migdałów, orzechów laskowych i słonecznika. Na noc namoczyłam w równych proporcjach nasiona słonecznika, migdały i orzechy laskowe ( w sumie ok filiżanki). Na patelni przesmażyłam 2 średnie pieczarki, 1/2 cebuli,1 małą czerwoną paprykę. Dodałam sól kala namak, pieprz, carry. Nasiona przecedziłam przez sito, dodałam przesmażone warzywa, zmiksowałam na gładką masę dodając 2 łyżeczki musztardy sarepskiej, 2 łyżki oliwy truflowej, Jeśli masa będzie zbyt sucha dodać wody przegotowanej. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można podawać na kanapce lub jako twarożek czy dodatek do sałatek. Ja zjadłam z makaronem pełnoziarnistym jako sos. Ugotowałam makaron, przecedziłam i do gorącego dodałam dwie łyżki pasty, wymieszałam – było pyszne. Nie zdążyłam zrobić zdjęcia bo "się zjadło"

Potrzebujemy:
  • 1 filiżanke ( migdałów, orzechów laskowych i słonecznika) w równych częściach
  • 2 średnie pieczarki
  • 1 mała papryka
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki oliwy ( u mnie truflowa)
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • sól kala namak, pieprz, carry

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu