Strony

czwartek, 6 września 2018

Sałatka z selera naciowego.


Lato się kończy, widać to na mojej działce. Coraz więcej liści brązowieje i opada. Zbieram ostatnie plony. Dojrzało jabłko na młodej jabłonce. Tego roku było tylko jedno. Może za rok będzie więcej. Garść groszku zielonego który posiałam pod płotem, ostatnie strąki fasoli. Kępkę selera naciowego. Może nie jest tak dorodny jak ten ze sklepu, ale ma piękny zielony kolor, a łodyżki soczyste i mięciutkie, pozbawione włókien. Z tych właśnie darów powstała moja sałatka. Dodałam kawałek pora i paprykę czerwoną ( to już ze sklepu).
Seler pokroiłam drobniutko razem z liśćmi, pora i paprykę w paseczki. Jabłko w cieniutkie plasterki przy użyciu gilotynki. Fasolkę i groszek ugotowałam w osolonej wodzie. Wszystko razem wymieszałam, doprawiłam solą i pieprzem kolorowym, skropiłam olejem lnianym.

Składniki:
  • ok.1 i 1/2  szklanki posiekanego selera naciowego
  • 1 mała papryka czerwona
  • kawałek białej części pora ( ok 10 cm)
  • 100 gr fasolki szparagowej ugotowanej
  • 100 gr zielonego groszku ugotowanego
  • 1 średnie słodkie jabłko
  • sól i pieprz kolorowy do smaku
  • 2 łyżki oleju lnianego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu