Miało być bez pszenicy, a
jednak użyłam kaszy kuskus, w wersji bezglutenowej można użyć
jaglanej lub ryżu. Sałatka jest bardzo prosta i szybka. Filiżankę
kaszy kuskus zalewamy gorącą wodą lub bulionem warzywnym ( ok
szklanki) i pozostawiamy do napęcznienia. Kroimy drobno cebulę,
paprykę czerwoną i żółtą, po 1/2 pęczka koperku, pietruszki i
szczypiorku. Ja dodałam kilka liści selera . Dodałam
jeszcze czarne oliwki w ziołach. Kupiłam takie w
słoiczku bez zalewy, są bardzo aromatyczne. Posiekane warzywa
połączyłam z kaszą i doprawiłam solą, pieprzem, oliwą i
suszonymi ziołami ( mieszanka do sałatek) Sałatkę można jeść
solo, użyć do rollsów z papieru ryżowego, podać na liściach
cykorii, zawinąć wrapy z liści kapusty coolwrap.
Składniki:
- 1 filiżanka kaszy kuskus (jaglanej, ryżu)
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 cebula
- 1/2 pęczka koperku, pietruszki i szczypiorku ( ew. liście selera)
- kilka czarnych oliwek
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz, zioła do sałatek
- opcjonalnie liście cykorii , papier ryżowy, liście kapusty coolwrap...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz