Strony

czwartek, 13 września 2018

Kolorowa ekspresowa sałatka z kaszą kuskus.



Miało być bez pszenicy, a jednak użyłam kaszy kuskus, w wersji bezglutenowej można użyć jaglanej lub ryżu. Sałatka jest bardzo prosta i szybka. Filiżankę kaszy kuskus zalewamy gorącą wodą lub bulionem warzywnym ( ok szklanki) i pozostawiamy do napęcznienia. Kroimy drobno cebulę, paprykę czerwoną i żółtą, po 1/2 pęczka koperku, pietruszki i szczypiorku. Ja dodałam kilka liści selera . Dodałam jeszcze czarne oliwki w ziołach. Kupiłam takie w słoiczku bez zalewy, są bardzo aromatyczne. Posiekane warzywa połączyłam z kaszą i doprawiłam solą, pieprzem, oliwą i suszonymi ziołami ( mieszanka do sałatek) Sałatkę można jeść solo, użyć do rollsów z papieru ryżowego, podać na liściach cykorii, zawinąć wrapy z liści kapusty coolwrap. 


Składniki:
  • 1 filiżanka kaszy kuskus (jaglanej, ryżu)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka koperku, pietruszki i szczypiorku ( ew. liście selera)
  • kilka czarnych oliwek
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz, zioła do sałatek
  • opcjonalnie liście cykorii , papier ryżowy, liście kapusty coolwrap...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu