Strony

wtorek, 19 listopada 2019

Grzyby Shimeji z warzywami i ryżem.

Takie małe grzybki chińskie udało mi się kupić i zostały zjedzone prawie zaraz po przyniesieniu do domu. 
Składniki na porcję dla dwóch osób: 
  • 1 opakowanie grzybów shimeji (150 g) 
  • 1 mała cukinia
  • 1 mała marchewka
  • 50 g ryżu ( ugotowany na sypko) 
  • garść posiekanej zieleniny( koperek i pietruszka) 
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • sos sojowy jasny 2 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
Z marchewki i cukinii zrobiłam makaron na spiralizerze ale można użyć temperówki do warzyw lub obieraczki i przygotować makaron z warzyw. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy grzybki. Grzyby są w pęczku ja je rozdzieliłam. Chwilę smażymy mieszając, dosłownie 2-3 minuty. Dodajemy ugotowany ryż, mieszamy, dodajemy sos sojowy i makaron z warzyw. Wszystko razem mieszamy, zdejmujemy z ognia. Doprawiamy solą , pieprzem i dodajemy posiekane zioła. Po dodaniu warzyw trzymamy na ogniu tylko chwilę tyle by warzywa lekko podgrzać.  
 

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu