Strony

piątek, 5 marca 2021

Kokosowe placuszki LCHF

 


Co zamiast mąki ? Z czego naleśniki, placuszki czy chlebek ? Ja dziś wybrałam mąkę kokosową i wbrew oczekiwaniom niektórych można ja kupić bez problemu w każdym większym sklepie. Ja kupiłam ostatnio w Kauflandzie za całkiem przyzwoita cenę chyba coś koło 13 zł za kilogram. Mąka kokosowa jest bardzo wydajna i stosujemy jej mniej niż zwykłej mąki bo bardzo pije wilgoć i pęcznieje. 



Do wykonania moich placuszków będziemy potrzebować : 

  1. 2 jajka
  2. 50 ml mleka 3,2 %  
  3. 2-3 płaskie łyżki mąki kokosowej
  4. szczypta soli
  5. tłuszcz do smażenia( ja użyłam masło klarowane) 
Jajka i mleko miksujemy, dodajemy soli a następnie powoli dosypujemy mąkę. Proponuje dodać1 łyżkę mąki, wymieszać i chwilę odczekać i dodać kolejną porcję maki, bo ciasto bardzo gęstnieje. Ma mieć konsystencje gęstej śmietany ale nie lejące. Jeśli będzie za rzadkie dospać maki jeśli za gęste dolać trochę mleka. 


Na rozgrzana patelnię dodajemy łyżeczką masła a gdy się roztopi wykładamy połowę ciasta i delikatnie okrężnymi ruchami rozprowadzamy po patelni. Smażymy na małym ogniu pod przykryciem. Jak już się ładnie przypiecze przekładamy i smażymy z drugiej strony. Z tej porcji ciasta wychodzą dwa placuszki o średnicy ok 20-24 cm. 

Jak podawać to już każdy sobie może wymyślić. Ja mojego podałam posmarowanego kremem orzechowym, posypanego płatkami migdałowymi i pestkami granatu. Można z bitą śmietaną , serkiem twarogowym lub użyć jako chlebek do kanapki albo spód do pizzy lub zapiekanki. Placuszka raczej nie zwiniemy bo jest dość kruchy ale możemy pokroić na ćwiartki i złożyć kanapki. Można z tego ciasta zrobić kilka mniejszych a'la racuchy.  

2 komentarze:

  1. Super post! :-)

    Zapraszam na mojego bloga oraz Instagrama
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    OdpowiedzUsuń

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu