Strony

sobota, 13 lutego 2021

Keto-sałatka z awokado i wędzonymi szprotkami

 


Może niektórych zdziwić skład tej sałatki. Nie jest wegańska ani nawet wegetariańska. Mieści się jednak w ramach mojego nowego motto jakim jest cytat z Hipokratesa. Od jakiegoś czasu jem ryby i owoce morza oraz drób. Ostatnio bardzo jestem zainteresowana ketozą odżywczą i dietą LCHF i IF . To ciąg dalszy poszukiwań przepisu na zdrowe długie życie. Odżywianie intuicyjnie, coś w tym jest. Gdy zachorowałam mój organizm zaczął się domagać pewnych składników. Miałam zachcianki jak kobieta w ciąży. Stąd wprowadzenie do diety produktów z których rezygnowałam przez prawie 5 lat. Podam oczywiście zamienniki w wersji wege. Sałatka jest szybka i prosta do przygotowania. 

Orientacyjna wartość odżywcza wersji podstawowej to : 590 kcal B- 31g T- 48 g W -13g WN 7,5 g 

Składniki: 

  • 1 Awokado 
  • 1 puszka szprot podwędzany w oleju* 
  • 1 plaster czerwonej cebuli
  • 10 oliwek
  • sól , pieprz , zioła prowansalskie
  • 1 łyżka soku z cytryny
Awokado obieramy i kroimy w gruba kostkę. Szprotki odsączamy z oleju i dodajemy w całości. Cebule kroimy w drobna kostkę. Dodajemy 10 oliwek. Wszystko razem delikatnie pomieszać. Dodać przyprawy i skropić sokiem z cytryny. 

*W wersji wegetariańskiej można zamiast ryby dodać ser feta, jajko na twardo lub np. oscypek, w wersji wegańskiej np. wędzone tofu. Należy pamiętać , że zmieni to kaloryczność i wartości odżywcze. 

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu