Strony

piątek, 18 grudnia 2020

Gulasz warzywno-sojowy z makaronem z zielonego groszku.

 


Szybkie danie to bardzo pożądana umiejętność w dzisiejszym zabieganym świecie. A jeszcze jak jest tanie i smaczne to już 😋 Dziś przepis szybki, tani, smaczny i prosty w wykonaniu. 

Potrzebujemy: 

  • 100 gram makaronu z zielonego groszku ( takie makarony są już powszechnie dostępne w każdej sieciówce i nie tylko) 
  • 4 pieczarki
  • 1 papryczka peperoni
  • 1 cebula szalotka
  • 1 papryka 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 małej cukinii
  • 6 kotletów sojowych
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, lubczyk, majeranek, pietruszka, liść laurowy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka wegety lub innej przyprawy 
  • oliwa 50 ml
Makaron gotujemy w osolonej wodzie w/g przepisu na opakowaniu.

Kotlety sojowe zalewamy woda i dodajemy wegete. Gotujemy kilka minut aż zmiękną. Przecedzamy na sitku. nie wylewamy płynu z gotowania. Zamiast wody z przyprawą można użyć bulionu jeśli akurat mamy.  

Warzywa czyścimy, myjemy i kroimy w kostkę , paski, krążki w/g uznania. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy po kolei warzywa ( cebulkę, czosnek, papryki i cukinie, oraz pieczarki) Dodajemy osączone i pokrojone w paski kotlety. Wszystko razem smażymy mieszając. Dodajemy przyprawy, sos sojowy. Podlewamy bulionem z gotowania kotletów ( ok 200 ml) Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy, chwilę dusimy i gotowe. 

Podajemy z makaronem. Danie można posypać prażonymi pestkami lub utartym twardym serem albo posiekanymi orzechami. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu