Przepisy na surową lazanie krążą po
internecie dlatego mój nie jest nowością, ale zainspirowany
znanymi już propozycjami. Można oczywiście samemu sobie wymyślić
sosy i zrobić po swojemu pod smak i gust. Do wykonania potrzebujemy
makaron, który zastępuje cukinia, sosy czerwony i zielony oraz
serowy i oczywiście pieczarki marynowane. A na koniec do podania sos
paprykowy z melonem i kalarepką. Dodam, że ten ostatni można użyć
do innych dań lub po prostu potraktować jak surowa zupkę bo jest
naprawdę pyszny.
Makaron z cukinii:
- 2 cukinie ok 500 g
- suszone pomidory 30 g
- czosnek 2 ząbki
- przecier pomidorowy ( nie koncentrat) 100 g
- sos sojowy 1 łyżka
- ocet cydrowy 1 łyżka
- sol i pieprz
Cukinie kroimy wzdłuż na cienkie
plastry. Ja użyłam gilotyny ale można użyć szerokiej obieraczki
lub noża. Pozostałe składniki zmiksować i zrobić marynatę,
która nacieramy plastry cukinii. Gotowe plastry układamy na tackach
suszarki do warzyw lub dehydratora wyłożonych papierem do suszenia.
Suszymy ok 2 godziny. Jeśli nie mamy suszarki to można pozostawić
cukinie na sitku by obciekł sok który wypuści.
Pieczarki :
- 200 g pieczarek ( u mnie brązowe)
- czosnek 1-2 ząbki
- ocet lub sok z cytryny 1 łyżka
- sos sojowy 1 łyżka
- olej 1 łyżka
Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce na
plastry pokroić. Z pozostałych składników przygotować marynatę ,
dodać do pieczarek. Podobnie jak cukinie podsuszyłam w suszarce tym
razem tackę wyłożyłam folią aluminiową by nie kapało na dno
suszarki.
Sos zielony:
- dwie garści mix sałat ( rukola, szpinak, botwina)
- 100 g brokuła
- czosnek 1 ząbek
- olej 1 łyżka
- sos sojowy 1 łyżka
- szczypiorek 1/4 pęczka
- sok z cytryny 1 łyżka
- sól, pieprz
Wszystkie składniki zmiksować.
Sos czerwony:
- Dynia 150 g
- 1 szalotka
- sos sojowy 1 łyżka
- papryka czerwona 100 g
- pomidor ok 80 g
- olej 1 łyżka
- bazylia suszona, pieprz
Wszystkie składniki zmiksować na
gładko.
Sos serowy :
- 100 g namoczonych orzechów nerkowca
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- sól czarna 1/2 łyżeczki
- kurkuma 2 łyżeczki
- suszony czosnek i cebula 1 łyżeczka
- woda ok 100 ml
Składniki miksujemy. Ilość wody jest
orientacyjna.
Sos paprykowy z kalarepką i melonem.
- 1 kalarepka
- 100 g papryki czerwonej
- ok 120 g melona żółtego
- 1 łyżeczka octu cydrowego
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz do smaku
Wszystkie składniki bardzo dokładnie
zmiksować na gładko.
Składamy lazanię.
- Naczynie wyłożyć folią spożywczą tak by można było łatwo wyjąć gotowe danie.
- Na dno układamy warstwę cukinii, następnie czerwony sos, pieczarki, znowu warstwę cukinii, zielony sos, pieczarki i tak na przemian do wyczerpania składników.
- Na górę smarujemy nasz ser i posypujemy np. czarnuszką.
- Pozostawiamy lazanię w lodówce by się " przegryzła"
Lazanie kroimy na porcje, podajemy z
paprykowym sosem.
Z podanych składników wychodzi ok 6
porcji
1 porcja to ok 250 kcal