Strony

czwartek, 18 kwietnia 2019

Surowa lazania z sosem z papryki, kalarepki i melona .


Przepisy na surową lazanie krążą po internecie dlatego mój nie jest nowością, ale zainspirowany znanymi już propozycjami. Można oczywiście samemu sobie wymyślić sosy i zrobić po swojemu pod smak i gust. Do wykonania potrzebujemy makaron, który zastępuje cukinia, sosy czerwony i zielony oraz serowy i oczywiście pieczarki marynowane. A na koniec do podania sos paprykowy z melonem i kalarepką. Dodam, że ten ostatni można użyć do innych dań lub po prostu potraktować jak surowa zupkę bo jest naprawdę pyszny.


Makaron z cukinii:
  • 2 cukinie ok 500 g
  • suszone pomidory 30 g
  • czosnek 2 ząbki
  • przecier pomidorowy ( nie koncentrat) 100 g
  • sos sojowy 1 łyżka
  • ocet cydrowy 1 łyżka
  • sol i pieprz
Cukinie kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Ja użyłam gilotyny ale można użyć szerokiej obieraczki lub noża. Pozostałe składniki zmiksować i zrobić marynatę, która nacieramy plastry cukinii. Gotowe plastry układamy na tackach suszarki do warzyw lub dehydratora wyłożonych papierem do suszenia. Suszymy ok 2 godziny. Jeśli nie mamy suszarki to można pozostawić cukinie na sitku by obciekł sok który wypuści.

Pieczarki :
  • 200 g pieczarek ( u mnie brązowe)
  • czosnek 1-2 ząbki
  • ocet lub sok z cytryny 1 łyżka
  • sos sojowy 1 łyżka
  • olej 1 łyżka
Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce na plastry pokroić. Z pozostałych składników przygotować marynatę , dodać do pieczarek. Podobnie jak cukinie podsuszyłam w suszarce tym razem tackę wyłożyłam folią aluminiową by nie kapało na dno suszarki.

Sos zielony:
  • dwie garści mix sałat ( rukola, szpinak, botwina)
  • 100 g brokuła
  • czosnek 1 ząbek
  • olej 1 łyżka
  • sos sojowy 1 łyżka
  • szczypiorek 1/4 pęczka
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • sól, pieprz
Wszystkie składniki zmiksować.

Sos czerwony:
  • Dynia 150 g
  • 1 szalotka
  • sos sojowy 1 łyżka
  • papryka czerwona 100 g
  • pomidor ok 80 g
  • olej 1 łyżka
  • bazylia suszona, pieprz
Wszystkie składniki zmiksować na gładko.

Sos serowy :
  • 100 g namoczonych orzechów nerkowca
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • sól czarna 1/2 łyżeczki
  • kurkuma 2 łyżeczki
  • suszony czosnek i cebula 1 łyżeczka
  • woda ok 100 ml
Składniki miksujemy. Ilość wody jest orientacyjna.

Sos paprykowy z kalarepką i melonem.
  • 1 kalarepka
  • 100 g papryki czerwonej
  • ok 120 g melona żółtego
  • 1 łyżeczka octu cydrowego
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz do smaku
Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować na gładko.

Składamy lazanię.
  • Naczynie wyłożyć folią spożywczą tak by można było łatwo wyjąć gotowe danie.
  • Na dno układamy warstwę cukinii, następnie czerwony sos, pieczarki, znowu warstwę cukinii, zielony sos, pieczarki i tak na przemian do wyczerpania składników.
  • Na górę smarujemy nasz ser i posypujemy np. czarnuszką.
  • Pozostawiamy lazanię w lodówce by się " przegryzła"
Lazanie kroimy na porcje, podajemy z paprykowym sosem.

Z podanych składników wychodzi ok 6 porcji
1 porcja to ok 250 kcal

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu