Strony

sobota, 11 sierpnia 2018

Grillowana cukinia z pomidorkami koktajlowymi i sosem warzywnym.




Sąsiadka z działki podarowała mi wielką cukinie. Z moich upraw nazbierałam pomidorki, liście buraka, selera i pietruszki, oregano, trochę kopru włoskiego, a ze sklepu miałam paprykę, cebule i czosnek. Taki zestaw warzywny posłużył do wykonania dania.
  • Cukinie pokroiłam w plastry o grubości ok 2 cm i nasoliłam by pościła sok. Po ok 15 minutach osuszyłam ręcznikiem papierowym i ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pomidorki umyłam, osaczyłam na sitku. Dodałam 2 łyżki oliwy, paprykę wędzona, pieprz cayenne, sól, czosnek mielony, garść posiekanych listków oregano. Wszystko wymieszałam i wyłożyłam na plastry cukinii.
  • Wstawiłam do gorącego piekarnika i piekłam ok 30 minut w temp. 180 stopni.
  • Na patelni podsmażyłam 2 posiekane cebule, 3 ząbki czosnku, lekko posoliłam. Następnie dodałam posiekane łodygi kopru włoskiego, kilka liści buraka oraz 2 małe papryki ( zielona i białą).
  • Dodałam liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziołowy. Dusiłam pod przykryciem podlewając niewielką ilością wody aż warzywa zmiękły.
  • Zmiksowałam całość dodając łyżeczkę miso i przetarłam przez sito.
  • Sos doprawiłam majerankiem, solą i posypałam posiekana pietruszką.
Składniki na cukinie :
  • Cukinia
  • pomidorki koktajlowe
  • olej
  • świeże oregano
  • papryka wędzona, czosnek suszony mielony, sól , pieprz cayenne
Składniki na sos:
  • 2 cebule
  • 2 papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • garść posiekanych liści buraka
  • garść posiekanego kopru włoskiego
  • pieprz ziołowy, sól, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
  • łyżeczka pasty miso
  • garść posiekanej zielonej pietruszki.



niedziela, 5 sierpnia 2018

Wegańskie kotlety rybne z tofu i glonów wakame.



Na pytanie co można zrobić z Tofu. Odpowiadam, że prawie wszystko. Tofu ma obojętny smak, ale ma tę właściwość że przyjmuje smak z innych produktów, czy marynat. Jak to wykorzystamy ogranicza tylko nasza wyobraźnia. Dziś kotlety rybne z tofu i glonów wakame.







Potrzebne produkty:
  • 2 łyżki suszonych glonów wakame
  • kostka tofu naturalnego
  • 1 cebula szalotka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 2-3 łyzki otrąb owsianych
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka lubczyku
  • olej do smażenia
Glony wakame zamoczyć w gorącej wodzie i pozostawić do napęcznienia. Do malaksera lub rozdrabniacza dodać pokruszone tofu, odciśnięte glony, posiekana cebulkę, siemię lniane, sól i pieprz. Zmiksować wszystko razem na masę (ale nie na papkę). Formować kotlety w zwilżonych dłoniach i obtaczać w otrębach zmieszanych z majerankiem i lubczykiem. Smażyć na rozgrzanym oleju, osączyć na papierowym ręczniku. Z podanej ilości wychodzi ok 6 kotlecików.

Szybki gulasz z kotletów sojowych.


Do dyspozycji miałam niewiele produktów z racji tego, że gotowałam na działce w altanie. Znalazłam 4 kotlety sojowe, które zamoczyłam w gorącej wodzie z kostką grzybową i pogotowałam kilka minut, odcedziłam i pozostawiłam do ostygnięcia. Na patelni rozgrzałam olej. Podsmażyłam 1 cebulę  pokrojoną w piórka, trzy małe ziemniaczki pokrojone w drobną kostkę, paski czerwonej papryki, łodygę selera naciowego i kawałek kopru włoskiego. Na koniec dodałam pokrojone w paski kotlety sojowe. Całość podlałam bulionem w którym wcześniej gotowałam kotlety. Dusiłam pod przykryciem aż warzywa zmiękły. Na koniec zalałam wszystko sokiem pomidorowym Dawtony ( 330 ml butelka) i zagotowałam. Dodałam do smaku sól, pieprz i świeże zioła ( tymianek, majeranek, bazylie)

Produkty:
  • 4-5 kotletów sojowych
  • 1 cebula*
  • kostka grzybowa
  • mała czerwona papryka
  • łodyga selera naciowego*
  • kawałek kopru włoskiego*
  • 3 małe ziemniaczki*
  • butelka soku pomidorowego 330 ml ( u mnie Dawtony)
  • sól, pieprz do smaku
  • świerze zioła* ( tymianek, majeranek, bazylia)
  • 1 łyżka oleju
* produkty pochodzące z własnej uprawy 😊😊

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu