Sąsiadka z działki podarowała mi
wielką cukinie. Z moich upraw nazbierałam pomidorki, liście
buraka, selera i pietruszki, oregano, trochę kopru włoskiego, a ze
sklepu miałam paprykę, cebule i czosnek. Taki zestaw warzywny
posłużył do wykonania dania.
- Cukinie pokroiłam w plastry o grubości ok 2 cm i nasoliłam by pościła sok. Po ok 15 minutach osuszyłam ręcznikiem papierowym i ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pomidorki umyłam, osaczyłam na sitku. Dodałam 2 łyżki oliwy, paprykę wędzona, pieprz cayenne, sól, czosnek mielony, garść posiekanych listków oregano. Wszystko wymieszałam i wyłożyłam na plastry cukinii.
- Wstawiłam do gorącego piekarnika i piekłam ok 30 minut w temp. 180 stopni.
- Na patelni podsmażyłam 2 posiekane cebule, 3 ząbki czosnku, lekko posoliłam. Następnie dodałam posiekane łodygi kopru włoskiego, kilka liści buraka oraz 2 małe papryki ( zielona i białą).
- Dodałam liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziołowy. Dusiłam pod przykryciem podlewając niewielką ilością wody aż warzywa zmiękły.
- Zmiksowałam całość dodając łyżeczkę miso i przetarłam przez sito.
- Sos doprawiłam majerankiem, solą i posypałam posiekana pietruszką.
Składniki na cukinie :
- Cukinia
- pomidorki koktajlowe
- olej
- świeże oregano
- papryka wędzona, czosnek suszony mielony, sól , pieprz cayenne
Składniki na sos:
- 2 cebule
- 2 papryki
- 3 ząbki czosnku
- garść posiekanych liści buraka
- garść posiekanego kopru włoskiego
- pieprz ziołowy, sól, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
- łyżeczka pasty miso
- garść posiekanej zielonej pietruszki.