Na pytanie co można zrobić z Tofu.
Odpowiadam, że prawie wszystko. Tofu ma obojętny smak, ale ma tę
właściwość że przyjmuje smak z innych produktów, czy marynat.
Jak to wykorzystamy ogranicza tylko nasza wyobraźnia. Dziś kotlety
rybne z tofu i glonów wakame.
Potrzebne produkty:
- 2 łyżki suszonych glonów wakame
- kostka tofu naturalnego
- 1 cebula szalotka
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 2-3 łyzki otrąb owsianych
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka lubczyku
- olej do smażenia
Glony wakame zamoczyć w gorącej wodzie
i pozostawić do napęcznienia. Do malaksera lub rozdrabniacza dodać
pokruszone tofu, odciśnięte glony, posiekana cebulkę, siemię
lniane, sól i pieprz. Zmiksować wszystko razem na masę (ale nie na
papkę). Formować kotlety w zwilżonych dłoniach i obtaczać w
otrębach zmieszanych z majerankiem i lubczykiem. Smażyć na
rozgrzanym oleju, osączyć na papierowym ręczniku. Z podanej ilości
wychodzi ok 6 kotlecików.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz