Kolejna improwizacja z tego co było w lodówce. Można użyć jako sos, dodatek do chlebka lub zjeść tak jak ja zjadłam, z ugotowanymi ziemniaczkami.
Składniki :
- 1 dojrzałe avocado
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 zielonego ogórka (ok 150 gram)
- garść zielonej posiekanej dymki
- garść posiekanego drobno selera naciowego ( środkowe młode listki)
- łyżka soku z cytryny i łyżeczka otartej skórki ( ja użyłam kiszonej cytryny)
- 100 ml jogurtu sojowego
- sól i pieprz do smaku
Avocado obrać ze skórki i rozgnieść
widelcem, ogórek zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem ze
skórką, szalotkę, seler i dymkę drobno posiekać. Jogurt wymieszać
z solą , pieprzem, cytryną i rozgniecionym czosnkiem. Wszystko
razem wymieszać.