Strony

sobota, 8 grudnia 2018

Zielona salsa z avocado, ogórka, dymki, selera naciowego z czosnkowym sosem.


 Kolejna improwizacja z tego co było w lodówce. Można użyć jako sos, dodatek do chlebka lub zjeść tak jak ja zjadłam, z ugotowanymi ziemniaczkami.
Składniki :
  • 1 dojrzałe avocado
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 zielonego ogórka (ok 150 gram)
  • garść zielonej posiekanej dymki
  • garść posiekanego drobno selera naciowego ( środkowe młode listki)
  • łyżka soku z cytryny i łyżeczka otartej skórki ( ja użyłam kiszonej cytryny)
  • 100 ml jogurtu sojowego
  • sól i pieprz do smaku
Avocado obrać ze skórki i rozgnieść widelcem, ogórek zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem ze skórką, szalotkę, seler i dymkę drobno posiekać. Jogurt wymieszać z solą , pieprzem, cytryną i rozgniecionym czosnkiem. Wszystko razem wymieszać.

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu